интелектуална собственост

Повишава ли се опасността от покупката онлайн на фалшифицирани стоки по празниците?

pic
снимка: image: Pexels

Великденските празници са период на годината, през които в редица страни, сред които и в България, се отчита повишаване на обемите на продажбите на дребно през интернет, т. нар. онлайн. Част от стоките, които се предлагат така на по-ниски цени, всъщност са имитация на световни брандове.

Помощ за закрила на ИС

Евро касичка
снимка: Alexas_Fotos

Mалките и средните предприятия могат да получат безвъзмездна помощ за закрила на интелектуална собственост през 2023 г., обяви Патентното ведомство.

Ваучерите през тази година ще покриват до 90 на сто от разходите и почти всички дейности, които МСП трябва да извършат в процеса по придобиване на закрила за тяхната интелектуална собственост, като максималната сума за възстановяване достига 1500 евро.

Конкурс за наградите на ECTA

Writing
снимка: janeb13, Pixabay

Предстои годишният конкурс за наградите на ECTA (European Communities Trade Mark Association). В него могат да участват студенти със специалности в сферата на интелектуалната собственост, както и професионалисти, работещи в тази област.

Международно изложение за изобретения ARCA 2022

Zagreb
снимка: infinitecroatia
20-то издание на Международното изложение за изобретения ще се проведе от 13 до 15 октомври 2022 г. в Загреб, Хърватия. Изложението ще представи иновации от Хърватия и света и ще включва значителен брой иновации, които са резултат от креативността на отделни хора, екипи в компании, академичната общност и други структури на обществото, както и иновации, които са резултат от знанията и изобретателността на млади хора от образователната система.

Роботи и изкуствен интелект бяха в центъра на събитията по повод Световния ден на интелектуалната собственост

Конференция на тема "Интелектуалната собственост в Роботиката и Изкуствения интелект" се проведе днес в София по случай 26 април – Световният ден на интелектуалната собственост. Събитието е организирано от Патентното ведомство в сътрудничество с Българската академия на науките и Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA) в рамките на Деня на отворените врати на интелектуалната собственост.

По време на форума можеха да се разгледат и различни иновативни експонати в областта на роботиката и автоматизацията.

"Аз избирам да вярвам в младите", интервю с писателката Камелия Кучер

Камелия Кучер
снимка: © Кристина Збарская
Погледа на младата писателка Камелия Кучер за авторската защита на литературни произведения в България в специално интервю, което тя даде за кампанията "IP Why Not". Коя е Камелия Кучер и какво я вдъхновява? Какво е да си писател в България и защо е важно правата на авторите да са защитени? Какви съвети би дала писателката към младите творци, на които предстои издаване на дебютна книга? Вижте в интервюто.

"Shape of You", Ед Шийрън, спорните авторски права на хита и как изпълнителят се защити в съда

Ed Sheeran
снимка: © LeeAnn Cline, Unsplash

Казусът около правата на песента "Shape of You" на Ед Шийрън продължава да е все така заплетен и да не намира окончателен изход. Британецът обаче е упорит и се защити в съда по неочакван и оригинален начин - със серенада.

По време на последното изслушване по делото той изпя части от евъргрийна на Нина Симон "Feeling Good" и "No Diggity" на Blackstreet, с цел да докаже сходствата в мелодиите в поп музиката.

Шийрън обясни пред съдиите, че ако песните бъдат изпяти в един музикален тон, те няма как да не звучат еднакво, пише BBC.

Интелектуалната собственост в образованието

плакат
снимка: https://euipo.europa.eu/

Могат ли учителите да правят фотокопия или да сканират страници от книги или вестници за своите ученици? При какви условия учителите могат да показват филми в клас или в училище? Отговори на тези иоще интересни въпроси можете да намерите в обновения портал с често задаваните въпроси относно авторските права в образователния процес - FAQS ON COPYRIGHT FOR TEACHERS.

От „Мечо Пух“ до Хемингуей – книгите, които са освободени от авторски права от януари 2022 г.

book
снимка: Pixabay, DariuszSankowski

Всяка година на 1 януари хиляди произведения на изкуството, независимо дали са книги, музика или картини, влизат в т.н. „публичен домейн“. Това означава, че авторските права върху тях са изтекли и те могат да се използват свободно в какъвто формат ви хрумне. Могат да се копират, споделят и редактират напълно свободно. Те стават обществено достояние 70 години след смъртта на автора, така че творбите на починалите през 1951 г. ще станат достъпни през следващата година.

Българските изобретения на 2021 г. ограничават въздействието върху природата

eco
снимка: Unsplash, Margot Richard

Тържествена церемония по вписване на български откриватели и изобретатели в „Златната книга“ на Патентното ведомство на Република България се проведе на 8 декември в Президентството на Република България. Тази година се навършват 40 години от началото на инициативата "Златна книга", учредена през 1981 г.