IP в новините

Помощ за закрила на ИС

Евро касичка
снимка: Alexas_Fotos

Mалките и средните предприятия могат да получат безвъзмездна помощ за закрила на интелектуална собственост през 2023 г., обяви Патентното ведомство.

Ваучерите през тази година ще покриват до 90 на сто от разходите и почти всички дейности, които МСП трябва да извършат в процеса по придобиване на закрила за тяхната интелектуална собственост, като максималната сума за възстановяване достига 1500 евро.

2023 Women's Day statement

Computer woman
снимка: chenspec, on Pixabay

Тази година темата за Международния ден на жената е „DigitALL: Иновации и технологии за равенство между половете“. Службите и организациите за интелектуална собственост (IP) по целия свят се обединяват, за да подкрепят многообразието в рамките на нашите офиси и организации и в цялата IP система.

Нарушаване на интелектуалната собственост и МСП в ЕС

Illicit Trade Report
снимка: EUIPO

Нарушаването на правата на интелектуалната собственост е основен риск за рентабилността и оцеляването на малките и средните предприятия (МСП). Това се посочва в съвместен доклад на EUIPO чрез Европейска обсерватория за нарушения на правата на интелектуална собственост и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В доклада "Рискове от незаконната търговия с фалшификати за малките и средни предприятия", публикуван във вторник, 31 януари, се посочва също, че вероятността МСП, чиято интелектуална собственост е нарушена, да оцелеят след 5 години е с 34 % по-малка.

Конкурс за наградите на ECTA

Writing
снимка: janeb13, Pixabay

Предстои годишният конкурс за наградите на ECTA (European Communities Trade Mark Association). В него могат да участват студенти със специалности в сферата на интелектуалната собственост, както и професионалисти, работещи в тази област.

„Троянска луканка“ е регистрирана като храна с традиционно специфичен характер

pic
снимка: МЗХ

Европейската комисия (ЕК) одобри вписването на наименованието „Троянска луканка“ в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ), който е част от Схемите за качество. Това е шестата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба. 

Кратки филми за индустриалната собственост

Спасително съоръжение
снимка: ds_30

Патентното ведомство на Република България, в сътрудничество със Службата на ЕС за интелектуална собственост, EUIPO, изготви и представи поредица от видеофилми на теми, свързани със закрилата на обекти на индустриалната собственост и ползването на електронните услуги – заявяване на марки и промишлени дизайни.

Висока заявителска активност за търговски марки през 2022

Boom
снимка: geralt

Над 3 500 са подадените заявки за търговските марки пред Патентното ведомство на Република България през 2022 година. Приблизително толкова са били и желаещите да получат закрила на своята търговска марка през предходната 2021 година.

Без Дунавско хоро?

Символът на новогодишното веселие – Дунавското хоро, чийто създател е Дико Илиев, е произведение, което той композира, докато работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово и впоследствие го аранжира за духов оркестър. Тази великолепна музика, която носи празнично настроение, събира и обединява хората в първите секунди на всяка Нова година, е със защитени права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им, коментира "МУЗИКАУТОР".

Предстои онлайн среща на GIFT

Ново начало
снимка: ooceey, Pixabay

Global Innovation Field Trip кани млади иноватори на 14-15 януари 2023: С организизрането на младежки панелни дискусии и сесии за професионално развитие, GIFT продължава да се развива, намирайки нови начини да бъдат представяни младите предприемачи.

Оксфорд обяви израза на годината

Goblin
снимка: ©julientromeur, on Pixabay

Речникът на Oxford определи гоблински режим ("goblin mode" ) за израз на 2022 г. Решението е взето след онлайн гласуване, съобщават организаторите, цитирани от Guardian. Терминът означава "егоистичен модел на поведение, за който са характерни мързел, небрежност или алчност, обикновено по начин, който отхвърля социалните норми или очаквания".