IP в новините

ЕС с нови правила за социалните мрежи и интернет

pic
снимка: https://pixabay.com/

Деветнайсетте най-големи интернет платформи и търсачки, работещи в Европа, вече ще трябва да спазват по-строги европейски правила, тъй като влиза в сила Законът за цифровите услуги. Новото законодателство има за цел да защити по-добре потребителите от цифрови злоупотреби като дезинформация и алгоритми на социалните медии. Какви промени ще забележат потребителите?

Международни артисти ще рисуват графити в София

https://pixabay.com
снимка: https://pixabay.com

Художници от 6 страни ще рисуват два мащабни стенописа в София. Артисти от Австрия, Англия, Бразилия, България, Испания и Колумбия насочват общественото внимание към екопоследствията от климатичните промени и човешките дейности, казват организаторите от фондация „Визионери“. 

Първият стенопис е наречен „Взаимовръзки“. Работата по него започва на 14-ти август върху калканна на 126-о училище с изглед към бул. „България“. Графичното послание на австрийските майстори от Video.Sckre е за свръхпроизводството на електроника и произтичащите от това проблеми. 

Половината от младите потребители в ЕС считат, че е приемливо да купуват фалшификати

pic
снимка: Unsplash

Според ново проучване относно възприятията на гражданите спрямо интелектуалната собственост, публикувано от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO), европейците все повече осъзнават рисковете и последиците от купуването на фалшификати и достъпа до съдържание от незаконни източници.

7 юли - Световен ден на шоколада

pic
снимка: pixabay

На 7 юли се чества Международният ден на шоколада. Според някои източници, сладкото изкушение се появява в Европа на 7 юли 1550 г., когато в Испания за първи път е внесен шоколад от Америка. Идеята за празника се ражда във Франция и за първи път е отбелязан през 2009 година. Денят се отбелязва във всички страни-членки на Европейския съюз.

Свойствата на какаовите зърна били открити от ацтеките. За тях шоколадът бил „храна на боговете“.

Едва в началото на 20-и век шоколадът започва да се произвежда в големи количества и става достъпен за всички хора.

Изкуствен интелект вдъхва живот на Ван Гог

pic
снимка: image: Unsplash

Посетителите на изложението "ВиваТех" в Париж могат да задават въпроси на изкуствен интелект, който се крие зад лицето на Ван Гог, съобщи АФП.

Изкуственият интелект е разработен от страсбургски стартъп. Той говори с нидерландски акцент, защото художникът е от Амстердам. 

Посетители от всички възрасти се стичат при чатбота. Със слушалки на ушите те просто натискат бутон, за да зададат въпрос. Пред тях се появява 3D лицето на художника, което отговаря. 

Музикалните издатели срещу Twitter

pic
снимка: pexels

Националната асоциация на музикалните издатели (NMPA) подаде иск срещу Twitter от името на 17 музикални издатели, представляващи известни изпълнители. В иска се твърди, че социалната мрежа е нарушила закона за авторското право, като е позволила на потребителите да публикуват музика в платформата без разрешението на собствениците на авторски права, и във връзка с това асоциацията поиска обезщетение в размер на 250 млн. долара.

ЕС одобри план за бъдещите правила на блока за изкуствен интелект

pic
снимка: pexels

Европейските депутати гласуваха приемането на ключов текст, който ще залегне в основата на бъдещ закон за регулиране на системите за изкуствен интелект като ChatGPT, съобщи пресслужбата на ЕП.

Чрез решението си ЕС се стреми същевременно да насърчи иновациите в рамките на държавите-членки. Блокът си поставя трудната цел да постигне споразумение до края на годината.

Българският писател Георги Господинов взе наградата международен „Букър“

Българският писател Георги Господинов взе международна награда за литература „Букър“ за английското издание на романа „Времеубежище“ (изд. „Жанет 45“). Авторът и преводачката Анджела Родел направиха абсолютен триумф с английското издание Time Shelter и ще си поделят голямата награда от 50 000 британски лири.

Българска експозиционна система представя културното и историческо наследство в уникална среда

pic
снимка: Eкспозиция Праистория - „Уникатите в уникална среда”, РИМ Перник

Изразните средства в експозиционния дизайн се увеличават все повече с развитието на новите технологии и начини за интерпретация на културното и историческо наследство. Традиционното представяне на артефактите във витрини, придружени с етикети и сложни научни текстове все повече отстъпва място на нови подходи, чрез които  посланията в музеите да интригуват публиката, да създават преживяване и да оставят траен спомен.