IP в новините

Германци направиха градски електромобил с 3D печат

car
снимка: autoevolution

Германска фирма показа електрически автомобил, частично отпечатан на 3D принтер. Иновативният, ценово-достъпен модел вече се подготвя за серийно производство.

На изложението Formnext 2022 във Франкфурт компанията nFrontier от Берлин представи миниатюрно електрическо превозно средство UILA. Колата е направена с помощта на индустриален 3D принтер Stratasys F770, което позволява спестяване на разходи и известна персонализация за всяка машина.

Вписаха заслужили изобретатели в „Златната книга“ на Патентно ведомство на Република България

pic
снимка: Freepik
На 18 ноември 2022 г. на 41-вата церемония по вписване в „Златната книга“ на Патентно ведомство на Република България отличи най-изявените български изобретатели и откриватели. В Гербовата зала на „Дондуков“ 2, президентът Румен Радев връчи почетни грамоти за вписване на проф. дн инж. Павлинка Долашка и проф. д-р Костадин Костадинов. На церемонията присъстваха проф. д-р Владя Борисова – председател на Патентно ведомство, и председателят на Европейско патентно ведомство Антонио Кампиньош.

Спорове в областта на природните науки: семинар

Dinosaur skeleton
снимка: papannon, Pixabay

Патентно ведомство на Република България информира за предстоящ семинар, организиран от Центъра за арбитраж и медиация на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) на тема „Алтернативно разрешаване на спорове в областта на природните науки“, който ще се проведе на 29 ноември 2022 г. от 14:00 до 16.00 ч., Женева, хибриден формат.

Четат „Поезия в метрото“

Стихотворения от 14 държави ще звучат в софийското метро, съобщиха организаторите на инициативата от Полски институт в София. Избрани са произведения от Ерих Фрийд (Австрия), Георги Господинов (България), Райнер Мария Рилке (Германия), Янис Рицос (Гърция), Хенрик Нордбранд (Дания), Шон Лайсахт (Ирландия), Рафаел Алберти (Испания), Валерио Магрели (Италия), Адам Загаевски (Полша), Мануел Алегре (Португалия), Ана Бландиана (Румъния), Сергий Жадан (Украйна), Шандор Петьофи (Унгария) и Владимир Холан (Чехия).

Отбелязваме 260 г. от “История славянобългарска”

pic
снимка: История славянобългарска

Националният исторически музей (НИМ) откри изложбата “Духът на Паисиевата История”, посветена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на “История славянобългарска”.

Експозицията представя атмосферата в Светогорските манастири по времето на създаването на “История славянобългарска”. Посетителите ще имат възможност да научат повече за личността на Паисий Хилендарски и вдъхновението, което го движи, както и за съдържанието, стила и езика на Паисиевата "История".

Forbes: Дж. Р. Р. Толкин е най-добре платената починала знаменитост

къща на хобит
снимка: Hobbiton в Нова Зеландия

Британският писател Дж. Р. Р. Толкин (1892-1973) зае първо място в класацията на американското списание Forbes за най-високоплатените починали знаменитости за изминалата година, предаде „Фокус“.

Единен европейски патент за интелектуална собственост се очаква от пролетта на 2023 г

pic
снимка: Unsplash

Изследователи, изобретатели и бизнес иноватори се подготвят за въвеждането през "пролетта на 2023 година" на единен патент, който ще позволи да се потвърди незабавно интелектуалната собственост на едно откритие в 17 европейски страни. Това е научила Франс прес от европейските патентни власти, съобщава БТА.

Първо дело, свързано с нарушаване на авторските права в сферата на изобразителното изкуство

Художникът Валентин Георгиев
снимка: novinite 247

Художникът Валентин Георгиев осъди основно училище "Иван Вазов" в Русе за унищожен свой стенопис на една от стените в кабинета по музика в учебното заведение. Творецът е създал стенописа през 2012 година. След решение на ръководството на училището през миналото лято той е заличен с боя, а на съседната стена е поставен фототапет.

България на 35-та позиция в Глобалния иновационен индекс за 2022 г.

GII Launch Event 2022
снимка: WIPO

Тази година България зае 35-то място от 132, включени в индекса държави в международната класация за иновации, провеждана от Световната организация по интелектуална собственост - СОИС (WIPO).

През 2020 г. страната ни беше 37-ма, а през 2021 г. се изкачи с две места, заемайки 35-та позиция, която задържа и тази година.

"Майка" е най-добрият филм на "Златна роза" 2022

филм
снимка: "Златна роза"

Филмът "Майка" на Зорница София е големият победител на 40-ия юбилеен фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Историята, която разказва за майчинството като избор и начин да направиш света по-добро място, имаше своята световна премиера именно във Варна. "Майка" беше и първото българско предложение за чуждоезичен "Оскар" тази година, предаде БНР.

Операторът на кинопродукцията, спечелила приза за най-добър филм, Крум Родригес, също получи награда. Той беше отличен с диплом за мълчаливото навлизане на камерата в същността на сюжета.