IP в новините

Изкуствен интелект възстанови изгубен шедьовър на Пикасо

AI and Picasso
снимка: Estate of Pablo Picasso/Oxia Palus

Преди да стане известен, Пабло Пикасо като всеки млад художник разполага с ограничени материали и рисува нови сцени върху стари платна, закривайки първоначалните образи. Сега едно такова платно, закрито от нова рисунка върху него за повече от век, получи нов живот благодарение на изкуствен интелект.

Рисунката на гола жена, наречена "Самотна клекнала" бе открита с помощта на рентген под маслена картина на Пикасо от 1903 г. И двете произведения са от "синия период" на художника, когато той рисува тъжни творби в синьо и зелено. 

Второ издание на международния фестивал на портретните филми

Международен фестивал на портретните филми
снимка: ipffestival.com

Предстоят 10 дни на Международния фестивал на портретните филми (IPFF), в които в София, Пловдив, Велико Търново и Варна ще има прожекции на „филми, включващи образи и герои, разказващи истории, разчупващи повърхността на възприятията и достигащи до сърцевината“.

„През 2020 г., въпреки трудното време, в първото издание постигнахме обогатяване с кинообмен на различни идеи. Надяваме се и тази година да сме доволни“, сподели пред Радио София Ана-Мария Сотирова, основател на фестивала.

Рок операта "Исус Христос суперзвезда" стана на 50

Jesus Christ Superstar rock opera celebrates 50
снимка: johnhain, Pixabay

Точно преди 50 години рок операта - "Jesus Christ Superstar"/ "Исус Христос суперзвезда" от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс стана първата мащабна и перфектна творба, която съчетава енергията на рока с монументалността и величието на операта. И най-успешната. Два милиона бързо продадени диска -  за това време е невиждан рекорд.

6 български предложения са одобрени за етичния стандарт на изкуствения интелект

изкуствен интелект
снимка: pixabay.com

Шест български редакции влизат във финалния проект на документа за етични стандарти на изкуствения интелект, който Генералната конференция на ЮНЕСКО ще гласува на сесията си през ноември

Това съобщи за БТА доц. Мариана Тодорова - доктор по футурология и учен от Института по философия и социология към БАН, която е участвала в изработването на документа. Някои от българските поправки са подкрепени и от други държави.

Започва международният фестивал за дигитални изкуства DA FEST в София

DA FEST
снимка: Facebook /Da Fest

Какви са новите артистични практики и значими постижения в най-динамично развиващата се арт сфера - дигиталните изкуства? Това ще разберем в дните до 30 октомври чрез събитията от програмата на осмия Международния фестивал за дигитални изкуства DA FEST, организиран в София от Национална художествена академия (НХА) и Фондация DA Lab. Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова.

Powered Up фестивал - октомври 2021

Защитете своите оригинални идеи - безплатен онлайн фестивал за всички творци в Европа.

През целият октомври фестивалът Powered up ще представя вълнуваща серия от предавания на живо, които имат за цел да вдъхновят иновациите, креативността и предприемачеството чрез силата на интелектуалната собственост (IP).

Изкуствен интелект завърши Десетата симфония на Бетовен

Изкуствен интелект успя да „композира” незавършената Десета симфония на Лудвиг ван Бетовен след две години усърдна работа на екип от музикални специалисти и компютърни инженери. Резултатът от тяхната работа бе представен пред света  на 9 октомври. 

EUIPO представя късометражния филм "IPdentity"

След успешна премиера, Службата на ЕС за интелектуална собственост с гордост представя късометражния филм "IPdentity" на широката публика. 3 години след пускането на първия си филм IPdentical, IPdentity отива една крачка напред и предоставя историческа перспектива за това как интелектуалната собственост е повлияла на еволюцията на човечеството досега и как ще го направи в бъдеще. Филмът вече наличен в YouTube.

Фотографски конкурс на Световната организация за интелектуална собственост

Чрез КОНКУРСА, Световната организация за интелектуална собственост има за цел да популяризира креативността на коренното население и младежите от местни общности, както и да повиши тяхната осведоменост за това как авторските права могат да бъдат използвани за защита на тяхното творчество. Темата на обявения фотографски конкурс е „Изменение на климата и действия за климата: Майката Земя през нашите обективи“.

Глобалния иновационен индекс 2021

България се е изкачила от 37-о на 35-о място в света от общо 132 изследвани държави в световната класация на Глобалния индекс на иновациите. Той се изготвя от Световната организация за интелектуална собственост от 2007 г. насам.

В класацията изпреварваме редица други страни от ЕС, като Латвия (38-ма позиция), Литва (39), Полша (40), Хърватия (42), Гърция (47), Румъния (48), а също така и съседните Сърбия (54), Турция (41), Северна Македония (49), както и Русия (45).