IP в новините

Победителите в предизвикателството "Стани шедьовър"

предизвикателство
снимка: © Júlia Fazakas

Има произведения на изкуството, които не спират да ни очароват. Наричаме ги шедьоври. Тяхната оригиналност е специална, те завладяват въображението, издържат проверката на времето и променят начина, по който художниците изобразяват света. Да се превърнеш в шедьовър е така завладяващо в наши дни, защото това стимулира въображението и ни помага да преоткрием изкуството и себе си.

Ед Шийран спечели делото за хита "Shape Of You", ще получи над 900 000 британски лири обезщетение

Ед Шийран
снимка: Jen O'Neill

Британският изпълнител и композитор Ед Шийран и съавторите му  ще получат над 900 000 британски лири за съдебни разходи, след като спечелиха делото за авторските права върху хита "Shape Of You", съобщи ДПА.

На делото през март изпълнителят и съавторите му Джон Макдейд от "Сноу патрол" и продуцентът Стивън Маккъчън бяха обвинени, че са плагиатствали от песен от 2015 г. на Сами Чокри и Рос О'Донохю. Двамата заявиха в съда, че фразата "Oh I" в "Shape Of You" е "поразително сходна" с рефрена "Oh Why" в тяхната песен.

Фестивал по роботика за ученици в София

LEGO robot
снимка: sashakezlya, Pixabay
След 2 години препятствия, в събота ще се проведе фестивалът "Роботика за България" 2022 г. Организатори са SAP Labs Bulgaria и Фондация Работилница за граждански инициативи. Ученически отбори по Роботика от цялата страна ще представят своите екипи и проекти, които са разработвали през годината, както и ще демонстрират уменията на създадените от тях роботи. Всеки отбор ще бъде оценен от жури според дизайна на робота, екипната игра и представянето на проекта. Финалите на робо играта ще са в публичната част на събитието.

МОН осигурява безплатен софтуер срещу плагиатство

pc
снимка: pixabay

Министерството на образованието и науката (МОН) ще плаща около 500 хил. лв. годишно за специализиран софтуер за откриване на плагиатство. Той ще бъде предоставен за безплатно ползване на всички заинтересовани - преподаватели, студенти и докторанти, Националния център за информация и документация (НАЦИД) и Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката.

Кои са победителите в играта "Напиши си картичка"?

младежи
снимка: Unsplash

В началото на новата година ви предизвикахме да напишете картичка до своето бъдещо Аз. Получихме повече от 130 вдъхновяващи картички от България, Португалия, Испания и Естония! Всички пожелания са публикувани анонимно, разгледайте ги в Галерията.

Получените картички вече отпътуваха обратно до своите податели, за да ви напомним за дадените обещания. 

А ето ги и победителите: 

Голямата награда - безжични слушалки "Sony" – отива в България при подателя на картичката:

Сувенирни чанти от рециклиран материал от Националната галерия

галерия
снимка: © Национална галерия, Мартин Косташки
Поредната новата серия сувенирни чанти от рециклиран материал от изложбите посветени на 140 годишнината от рождението на Владимир Димитров - Майстора: “Образът на Майстора” и “Майстора и Роднко изкуство” можете да намерите в книжарниците на Национална галерия, в Квадрат 500 и Двореца.

Петото издание на Българският Гейминг Маратон е посветено на българските разработчици на видео игри

poster
снимка: https://gamingmarathon.bg/

През последното десетилетие видео игрите се превърнаха в неразделна част от съвременния начин на живот. Техният отпечатък се вижда в редица сфери на нашето ежедневие, превръщайки ги в значим културен феномен със собствена езикова идентичност и постоянно развиваща се общност. 

Млади български изпълнители ще създадат първия NFT сингъл

nft
снимка: Riki32, pixabay

Шестнадесет млади български изпълнители ще създадат първия NFT сингъл в рамките на програмата "Музикален Акселератор 2022". Програмата е организирана от RockSchool и е подкрепена от програма "Култура" на Столичната община и Nexo. Участниците, избрани по програмата, ще се обучават в рамките на проекта, за да получат знания и умения за успешна кариера на музикалната сцена.

Това е второто издание на "Музикален Акселератор".

11 творчески организации предложиха закон за блокиране на достъпа до пиратски сайтове

hacker
снимка: Unsplash, Stillness InMotion

70% от хората в България нямат желание да плащат за съдържание. Именно те са между реалните или потенциални потребители на незаконно съдържание, разпространявано от пиратски сайтове. Това заяви в отворено писмо Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

Новите тенденции в поведението на младежите

people
снимка: Wendy Wei, pexels.com

Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуална собственост и базата данни за осиротели произведения проведе общоевропейско проучване сред младежите на възраст между 15 и 24 години относно техните възприятия и поведение към фалшиви стоки. Проучването цели да хвърли светлина върху последните тенденции в използването на законни и незаконни онлайн източници. То разглежда двете страни на нарушаване правата на интелектуалната собственост: тенденциите при младите хора, които купуват фалшифицирани стоки, и достъпа до пиратско съдържание.