Българските изобретения на 2021 г. ограничават въздействието върху природата

eco
снимка: Unsplash, Margot Richard

Тържествена церемония по вписване на български откриватели и изобретатели в „Златната книга“ на Патентното ведомство на Република България се проведе на 8 декември в Президентството на Република България. Тази година се навършват 40 години от началото на инициативата "Златна книга", учредена през 1981 г.

"Нашият стремеж България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение и признателност към учените и изобретателите, към хората на прогреса и науката" Румен Радев
 
„Златната книга“ на Патентното ведомство се отваря веднъж в годината, за да бъде попълнена с имената на най-изявените български откриватели и изобретатели. Тази година отличени са изобретателят доц. д-р инж. Стоян Гишин, чието изобретение съкращава два пъти времето за производство на акумулатори и съществено ограничава вредното влияние върху околната среда, както и авторски колектив от Института по лозарство и винарство в Плевен, създал над 10 нови сорта грозде. 
 
Изследователят доц. д-р инж. Стоян Гишин, който е автор и съавтор на 29 изобретения, защитени в България и чужбина открои приноса на своя екип за всеотдайната работа по разработването на продукти с висока добавена стойност. Иновациите на инж. Гишин спестяват над 20% от потреблението на електроенергия, съкращават над два пъти времето за производство на акумулатори и значително ограничават въздействието върху природата. „За мен днес е най-големият ден“, каза инж. Гишин и благодари за признанието да бъде вписан в „Златната книга“ на Патентното ведомство.
 
От името на отличения авторският колектив от Института по лозарство и винарство в Плевен в състав проф. д-р Мирослав Иванов, доц. д-р Здравко Наков, доц. д-р Татяна Йончева и доц. д-р Ваньо Хайгъров, се изказа директорът на института проф. д-р Иван Пачев, който посочи, че за втори път след 1990 г. техен екип е отличен в „Златната книга“ и приемат това като голямо признание. Създадените от авторския колектив над 10 сорта лози са подходящи за производство на екологично чиста продукция с по-ниска себестойност, характеризиращи се с добри агробиологични и технологични показатели и с повишена устойчивост на ниски зимни температури.
 
По време на церемонията председателят на Патентното ведомство проф. д-р Владя Борисова отбеляза в словото си, че за първи път от 40 години българските изобретатели са отличени на такова високо равнище. Генералният директор на Световната организация за интелектуална собственост Дарен Танг също поздрави отличените чрез специално видео обръщение.

Източник:
president.bg
Върни се към IP в новините