"Shape of You", Ед Шийрън, спорните авторски права на хита и как изпълнителят се защити в съда

Ed Sheeran
снимка: © LeeAnn Cline, Unsplash

Казусът около правата на песента "Shape of You" на Ед Шийрън продължава да е все така заплетен и да не намира окончателен изход. Британецът обаче е упорит и се защити в съда по неочакван и оригинален начин - със серенада.

По време на последното изслушване по делото той изпя части от евъргрийна на Нина Симон "Feeling Good" и "No Diggity" на Blackstreet, с цел да докаже сходствата в мелодиите в поп музиката.

Шийрън обясни пред съдиите, че ако песните бъдат изпяти в един музикален тон, те няма как да не звучат еднакво, пише BBC.

Музикантът е обвинен, че е заимствал някои елементи от хита си "Shape of You" от сингъла на Сами Чокри от 2015 г. "Oh Why". Британецът, от своя страна, отрече дори да е чувал тази песен или пък предположенията, че негови приятели са му я пускали преди написването на "Shape of You" през октомври 2016 година.

Каквато и да бъде развръзката по случая, песента на Шийрън така или иначе пожъна успех благодарение на прилепчивата си мелодичност и си остава най-продавания сингъл за 2017 година и най-често пускания за всички времена в Spotify.

Източник:
https://news.bg
Върни се към IP в новините