От „Мечо Пух“ до Хемингуей – книгите, които са освободени от авторски права от януари 2022 г.

book
снимка: Pixabay, DariuszSankowski

Всяка година на 1 януари хиляди произведения на изкуството, независимо дали са книги, музика или картини, влизат в т.н. „публичен домейн“. Това означава, че авторските права върху тях са изтекли и те могат да се използват свободно в какъвто формат ви хрумне. Могат да се копират, споделят и редактират напълно свободно. Те стават обществено достояние 70 години след смъртта на автора, така че творбите на починалите през 1951 г. ще станат достъпни през следващата година. В САЩ Законът за удължаване на срока на авторското право допълнително предвижда, че книгите, публикувани през 1926 г., също стават обществено достояние през 2022 г., съгласно удължена 96-годишна защита.

Списъкът с книгите, които ще бъдат „освободени“ през 2022 г. включва класики от много популярни автори като “Убийството на Роджър Акройд" на Агата Кристи и "Soldiers’ Pay" на Уилям Фокнър. Oт авторски права се освобождава и “И изгрява слънце" – дебютният роман на Ърнест Хемингуей, който той пише, докато изневерява на жена си с нейна приятелка. Романът излиза през 1926 г. и е посветен на съпругата му Хадли и техния син Джак; Хадли обаче иска развод веднага след публикуването и всички хонорари от романа отиват при нея. Хемингуей се жени повторно за нейната приятелка Полин, но бракът им свършва така, както и е започнал – с изневяра.

Подобно на Хемингуей, Фокнър също публикува дебютния си роман през 1926 г. Ток получава 200 долара за ръкописа  на "Soldiers’ Pay"  и се казватърговски провал – като продадени само 1200 копия от оригиналния тираж от 2500 броя. Но след като Фокнър печели Нобелова награда за литература, популярността му нарасна и днес първите издания на книгите му струват над 35 000 долара.

Без авторски права в САЩ остават и любими детски произведения като „Бамби“ и „Мечо Пух“. Мечето, създадено от Алън Милн, покорява малките читатели през 1926 г. Оттогава славата му продължава на нараства. Синът на Милн Кристофър Робин обаче започва да мрази героя със същото име, защото е вдъхновен от самия него. Той описва в стихотворение, че историята на Мечо Пух му е донесла „повече неудобство с извиване на пръсти, стискане на юмруци, прехапване на устни“. Той става и жертва на тормоз в неговото държавно училище, затова Кристофър пише „струваше ми се, че баща ми е стигнал до мястото, където се намира, като се катери на бебешките ми рамене, отнел ми е доброто ми име и ме е оставил с празната слава, че съм негов син.“

От авторски права се освобождават и над 400 000 звукозаписа, направени преди 1923 г.. Сред тях има записи на на Мами Смит, Фани Брайс и други популярни за времето си музиканти. Освободени са и няколко филма от ерата на нямото кино. Идеята на освобождаването е да се даде свобода на творчеството – споделянето и доразвиването на произведенията е най-сигурният начин, че те няма да останат забравени в миналото, а ще продължат да се предават през поколенията.

Източник:
Каролина Касабова, https://momichetata.com/
Върни се към IP в новините