IP число на деня

Число на деня: 3,14

3,14
снимка: Pixabay

Числото π, или накратко 3,141592653589793238…не може да бъде защитено от авторското право, както и транскрибирането му в порядък от музикални ноти.

Число на деня: 1809

Жена с шака
снимка: Pixabay

Първият патент на жена в САЩ е издаден през 1809 г. Мери Диксън Кийс от Кънектикът получава патент за изобретяването на процес за изплитане на сламени изделия с помощта на коприна или прежда. Кийс има сериозен принос за насърчаване развитието на американската шапкарска индустрия.

Число на деня: 70

Шекспир
снимка: Pixabay

Срокът на закрила на авторското право за литературно или художествено произведение е 70 години от:

  • смъртта на автора на произведението или смъртта на последния автор в случай, че произведението е със смесена собственост;
  • датата, на която произведението е било законно предоставено на обществеността, ако е анонимно или е създадено под псевдоним.

Число на деня: 1961

Будилници
снимка: Pixabay

През 1961 г. Томас Бромли създава първият електронен часовник в своя гараж. Той патентова часовника, но решава да не подновява патента. Решение, което му струвало милиони.

Число на деня: 1

Едно
снимка: Pixabay

Близо 1 на 10 европейци твърдят, че са били подведени да купят фалшиви стоки от началото на пандемията Covid-19.

Число на деня: 2020

Singer
снимка: Pixabay

Конкурсът “Евровизия“ за изкуствен интелект е организиран за първи път през 2020 г. от нидерландската обществена телевизия VPRO, в партньорство с NPO Innovation и NPO 3FM, с помощта на Европейския съюз за радио и телевизия, който отговаря за гласуването. Победителите бяха обявени в предаване на живо, предавано в YouTube. Uncanny Valley, отбор от Австралия, спечели първото издание на конкурса с песента „Beautiful the World“

Число на деня: 5

Колаж
снимка: Pixabay

Най-често срещаните видове производни произведения са 5 типа: преводи, музикални аранжименти, филмови версии на литературни произведения или пиеси, художествени репродукции, съкращения на вече съществуващи произведения.

Число на деня: 2%

Vinyl record
снимка: Pixabay

Правата на препродажба предоставят на авторите правото да получават дял от печалбата от препродажбата на произведението им в случай, че тази препродажба се извършва по определени правила. Този дял обикновено варира от 2 до 5% от продажната цена.

Число на деня: 1996 г.

Кафене с WiFi
снимка: Pixabay

Патентована през 1996 г., WLAN (безжична локална мрежа), или WiFi, както е широко известна, сега е инсталирана на приблизително 5 милиарда устройства (лаптопи, телефони, камери и игрови конзоли). На 24 ноември 2013 г. CSIRO потвърди, че всичките им патенти за WiFi вече са изтекли.