IP число на деня

Число на деня: 20 години

20
снимка: Pixabay

Регистрирането на патент ви дава изключителни права върху вашето изобретение за ограничен период от време, обикновено 20 години. Други хора не могат да правят, използват, продават или внасят продукт или процес, основаващи се на вашето патентовано изобретение.

Число на деня: 97%

real or fake
снимка: Freepik

97% от съобщените опасни фалшифицирани стоки се оценяват като поставящи сериозен риск.

Число за 2 декември

121-бг
снимка: pch.vector / Freepik

В ЕС всяка година се внасят фалшиви стоки на стойност 121 милиарда евро.

Число за 1 декември 2021

70
снимка: stories/ Freepik

Срокът на закрила на авторското право за литературно или художествено произведение е 70 години от:

  • смъртта на автора на произведението или смъртта на последния автор в случай, че произведението е със смесена собственост;
  • датата, на която произведението е било законно предоставено на обществеността, ако е анонимно или е създадено под псевдоним.

Число за 30 ноември 2021

2021-бг
снимка: stories/ Freepik

2021 година е обявена за Международна година на творческата икономика за устойчиво развитие на 74-ото Общо събрание на ООН. Изпълнението на годината се ръководи от Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), след консултация с ЮНЕСКО и други съответни структури на ООН.

Число за 29 ноември 2021

1995-бг
снимка: stories/ Freepik

Уеб-базираната художествена литература датира от най-ранните дни на Интернет. Една от най-известните серии е The Spot (1995–1997), разказана на части чрез дневниците на героите и взаимодействие с публиката. The Spot вдъхновява много подобни сайтове, включително Ferndale и East Village. От 2008 г. насам уеб фантастиката добива голяма популярност. Вероятно в резултат на това все повече фенове на уеб сериалите създадат свои собствени, като развиват тази форма, което води до бързото нарастване на количеството сериозни оригинални произведения.

Число за 26 ноември 2021

2021
снимка: pikisuperstar / Freepik

През 2021 г. Sotheby's беше домакин на "Natively Digital"- първата курирана продажба на NFT в аукционната къща.

Число за 25 ноември 2021

3,9
снимка: slidesgo / Freepik

3,9 милиарда хора по света в момента са онлайн и използват Интернет.

Число за 24 ноември 2021

1903-бг

Знаехте ли, че автомобилните чистачки са изобретени от жена - Мери Андерсон. Тя получава своя първи патент за изобретяването на приспособление за чистене на прозорци през ноември 1903, още преди производството на автомобила „Модел А" на Хенри Форд. Нейното изобретение е можело да почиства сняг, дъжд или суграшица от предното стъкло посредством лост, намиращ се вътре в колата.

Число за 23 ноември 2021

1920-R.U.R
снимка: stories/ Freepik

R.U.R. е научно-фантастична пиеса от чешкия писател Карел Чапек. Заглавието на пиесата е абревиатура на  «Rossumovi Univerzální Roboti», в превод от чешки - „Универсалните роботи на Росум “. Пиесата е написана през далечната 1920 г., а премиерното й представление се състои  на 25 януари 1921 г. в Прага. R.U.R. бързо придобива известност и само за две години след публикуването си е преведена на тридесет езика. Терминът „робот“, въведен за първи път в нея, става популярен в научната фантастика в целия свят.