IP дума на деня

Дума за 17 септември 2021

воден знак

Воден знак, наричан също филигран в кодикологията, е изображение на хартия, което се вижда най-добре, когато тя се държи срещу светлината. Производителите на хартия употребяват водни знаци като фирмени. На банкнотите водният знак е признак, че те не са фалшиви. 

Дума за 16 септември 2021

public-domain-bg

Публичен домейн съдържа произведения (като книги, филми или картини), които не са защитени с авторски права.
След като изтече защитата на авторските права, произведението става достъпно за използване без разрешение от собственика на авторските права. С други думи, произведението вече може да се ползва законно от всички.

Дума за 15 септември 2021

copyleft-bg

COPYLEFT (непреводима дума на български език, игра на думи с понятието copyright - традиционно превеждано като „авторско право“) е термин, който описва практиката авторите да се отказват от част от своите права и да освобождават произведенията си, като същевременно изискват същите свободи да се запазят и за всички копия и производни версии надолу по веригата. Конкретно по отношение на свободния софтуер, Фондацията за свободен софтуер дефинира понятието като „правилото, че когато разпространявате програмата, не може да добавяте ограничения, за да откажете на другите хора основните свободи“ да я използват, изучават, променят и разпространяват. С термина се назовава и съответната форма на лицензиране на компютърни програми, документи, музикални, графични и мултимедийни произведения на изкуството, научни трудове и др.

През юни 1976 г. думата „COPYLEFT“ е била употребена за първи път в общите условия за използване на езика за програмиране Tiny BASIC на Li-Chen Wang. Текстът гласял „@COPYLEFT всички авторски НЕправа запазени“. Tiny BASIC не е разпространяван под никакви COPYLEFT условия, но е представен като език, на който изходният код може да се споделя и променя.

Дума за 14 септември 2021

licence-bg

Лиценз е  споразумение, с което се предоставя правото за използване на авторските права на друга страна, при определени условия.

Дума за 13 септември 2021

plant patent - bg

Правата на сортовете растения са форма на интелектуална собственост, предназначена специално за защита на нови сортове растения.

Дума за 10 септември 2021

selfie-bg

Човекът, който прави селфито е собственикът на авторски права над снимката. Авторските права не зависят от това дали телефонът, с който е направено селфито е ваш. 

А кога и къде е направено първото селфи? Почти сигурно е, че терминът „селфи“ е възникнал в Австралия преди повече от десетилетие, когато един почерпил се младеж е използвал думата, за да опише на приятелите си снимката, която си е направил.

Дума за 9 септември 2021

orphans-bg

Осиротели произведения са творби, които все още са защитени с авторски права, но чиито автори или други носители на права не са известни или не могат да бъдат намерени. Музика, книги, статии във вестници и списания и филми могат да бъдат произведения – сираци.

Дума за 8 септември 2021

lofi-bg

Термин, който се отнася до произведения на изкуството, които използват ежедневни, обикновени или евтини материали за създаване на произведението.

Дума за 7 септември 2021

tm-bg

Търговската марка защитава името, логото, шарката на платове, цветовете. Вашата търговска марка е символът, който клиентите ви използват, за да ви разпознаят и изберат. Това ви отличава от вашите конкуренти.

Дума за 6 септември 2021

copyfraud-bg

Copyfraud е фалшив авторски иск от лице или институция по отношение на съдържание, което е в обществено достояние. Терминът е измислен от Джейсън Маццоне, професор по право в Университета на Илинойс.Според експертите по авторски права Джейсън Маццоне и Стивън Фишман, огромно количество произведения в обществено достояние се препечатват и продават от големи издатели, които заявяват или предполагат, че притежават авторски права върху тези произведения. Въпреки че продажбата на копия на произведения от обществено достояние е законна, претендирането или предполагането на собственост върху авторски права върху тези произведения може да представлява измама.