IP дума на деня

Дума на деня: Дигитално облекло

Фентъзи облекло
снимка: ArtsyBee

Какво е дигитално облекло? Дрехите са направени от пиксели, а не от текстил, с помощта на компютърни технологии и 3D софтуер. Така че никога няма да носите дигитално облекло в реалния живот. Вместо това можете да разгледате онлайн селекция от дигитални дрехи и да поръчате нещо, което харесвате. В зависимост от търговеца можете или да изпратите снимка на себе си на екип от 3D дизайнери, които ще монтират цифрово облеклото върху вашата снимка, или можете сами да изтеглите и редактирате файловете с помощта на 3D софтуер, така че да е готов за публикуване онлайн.

Дума на деня: NFT

NFT
снимка: Pixabay, BarbaraALane

NFT (non-fungible token) означава незаменяем токен, т.е той е уникален и не може да бъде заменен с нещо друго. NFT може да бъде всичко цифрово: рисунки, музика или дори мозъка ви, който е преобразуван в изкуствен интелект. NFT технологията се използва за продажба на цифрово изкуство. NFT се създава, за да ви даде нещо, което не може да бъде копирано: собственост върху произведението (въпреки че художникът все още може да запази авторските права и правата за възпроизвеждане, както при физическите произведения на изкуството). Казано по друг начин – всеки може да купи копие на Моне, но само един може да притежава оригинала.

Дума на деня: Дизайн

Скици
снимка: Pixabay

Дизайнът защитава външния вид на продукта или части от него. Например можете да защитите формата на кутията с гримове, формата на чанта и дори шарките на ризата.

Дума на деня: Канон

Колекция Шекспир
снимка: Pixabay

Колекция от творби, считани за представителни за даден период или жанр. Например творбите на Уилям Шекспир биха били част от канона на западната литература, тъй като неговият стил на писане е оказал значително влияние върху този жанр.

Дума на деня: Идея

Крушка
снимка: Anete Lusina, Pexels

ИДЕИТЕ не могат да бъдат защитени от Закона за авторското право, така че те могат да се използват за създаването на произведения. Когато една идея се трансформира в произведение (когато има определена форма), тя става оригинална и може да бъде защитена от Закона за авторското право.

Дума на деня: Частно копиране

Принтер
снимка: Pixabay

"Частно копиране" e възнаграждението, изплащано на автори и други носители на права, за копирането на техните произведения и други предмети (като музикални записи) за лична употреба.

Дума на деня: Реплика

Отражение на кола
снимка: Casiunmodo

Репликите са много добри копия на даден предмет. Например, вие знаете ли, че има умален модел на Айфеловата кула?

Дума на деня: патентна кутия

Кора с яйца
снимка: Pixabay

Режимът от тип „патентна кутия“ е специален данъчен режим с много ниски корпоративни данъци, използван от няколко държави за стимулиране на научноизследователската и развойна дейност чрез облагане на патентните приходи по различен начин от търговските приходи. Известен е също като режим тип „кутия за интелектуална собственост“, „кутия за иновации“ или „ИС кутия“.

Дума на деня: Крипто изкуството

Крипто изкуство
снимка: pikisuperstar / Freepik

Крипто изкуството (CryptoArt) е категория в изкуството, свързана с блокчейн технологията.

Възниква след развитието на криптовалутите и блокчейна. Крипто изкуството е използването на инструменти, базирани на блокчейн – NFT. Tо помага на художниците да определят авторски права за своите дигитални произведения. Много бързо става популярно заради възможността, предоставена от блокчейн технологията – т.е дигитални произведения на изкуството да бъдат купувани, продавани и колекционирани без значение от местоположението на купувача.