IP дума на деня

Дума на деня: NFT

NFT
снимка: Pixabay, BarbaraALane

NFT (non-fungible token) означава незаменяем токен, т.е той е уникален и не може да бъде заменен с нещо друго. NFT може да бъде всичко цифрово: рисунки, музика или дори мозъка ви, който е преобразуван в изкуствен интелект. NFT технологията се използва за продажба на цифрово изкуство. NFT се създава, за да ви даде нещо, което не може да бъде копирано: собственост върху произведението (въпреки че художникът все още може да запази авторските права и правата за възпроизвеждане, както при физическите произведения на изкуството). Казано по друг начин – всеки може да купи копие на Моне, но само един може да притежава оригинала.

Дума на деня: Издания

Printing press
снимка: Pixabay

Много произведения, особено фотографиите, се произвеждат в издания, отбелязани с 3 от 9 например. Известни художници като Джон Олсен правят издания на най-известните си картини, наречени щампи. Знаете ли, че закупуването на произведение, обозначено като издание 1 от 5, ще бъде много по-ценно от такова, обозначено като 6 от 112, например?

Дума за 2 декември 2021

канон

Колекция от творби, считани за представителни за даден период или жанр. Например творбите на Уилям Шекспир биха били част от канона на западната литература, тъй като неговият стил на писане е оказал значително влияние върху този жанр.

Дума за 1 декември 2021

мой
снимка: stories/ Freepik

Писали ли сте някога история или песен, която е ваше оригинално творение? Тогава поздравления - вие сте собственик на творба, защитена с авторски права! 

Авторското право е законното право, даващо на творците контрол върху техните произведения. Авторското право защитава творбите и не позволява те да бъдат използвани без разрешението на създателите им.

Дума за 30 ноември 2021

творческа икономика
снимка: stories/ Freepik

Творческите индустрии се отнасят до редица икономически дейности, които се занимават с генериране или използване на знания и информация. Те  могат да бъдат наричани "културни индустрии" (особено в Европа) или «творческа икономика»,  според определението на Howkins. Съществува, също така и определението "оранжева икономика" (в Латинска Америка и Карибите). В понятието творческа икономика на Хокинс са включени реклама, архитектура, изкуство, занаяти, дизайн, мода, филми, музика, сценични изкуства, издателска дейност, научноизследователска и развойна дейност, софтуер, играчки и игри, телевизия и радио и видео игри. 

Дума за 29 ноември 2021

Уеб фикшън
снимка: stories/ Freepik

Уеб фантастика (фикшън) представлява литературни творби, достъпна предимно или единствено в Интернет. Често срещан тип уеб фикшън е уеб сериалът. Терминът идва от литературните сериали, които навремето са били публикувани редовно във вестници и списания.

Дума за 26 ноември 2021

Крипто изкуство
снимка: pikisuperstar / Freepik

Крипто изкуството (CryptoArt) е категория в изкуството, свързана с блокчейн технологията.

Възниква след развитието на криптовалутите и блокчейна. Крипто изкуството е използването на инструменти, базирани на блокчейн – NFT. Tо помага на художниците да определят авторски права за своите дигитални произведения. Много бързо става популярно заради възможността, предоставена от блокчейн технологията – т.е дигитални произведения на изкуството да бъдат купувани, продавани и колекционирани без значение от местоположението на купувача.

Дума за 25 ноември 2021

Постдигитален
снимка: stories/ Freepik

Постдигитален в изкуството  е склонността да се разглежда по-скоро същността на човечното, отколкото на „дигиталното“. Постдигиталното се занимава с нашите фактически  и динамично променящи се отношения с дигиталните технологии и форми на изкуство. 

Дума за 24 ноември 2021

Право на приоритет
снимка: vectorjuice / Freepik

Правото на приоритет е ограничено във времето право, което се задейства с първото редовно подаване на заявка за патент, търговска марка или индустриален дизайн.

Дума за 23 ноември 2021

Изкуството от изкуствен интелект

Изкуството от изкуствен интелект (ИИ) се отнася до всяко произведение на изкуството, създадено с помощта на изкуствен интелект. Тук са включени произведения, създадени автономно от ИИ системи, както и произведения, които са творческо сътрудничество между човек и ИИ система.