IP дума на деня

Дума на деня: "Copyfraud"

Authors' right
снимка: Pixabay

Copyfraud е фалшив авторски иск от лице или институция по отношение на съдържание, което е обществено достояние. Терминът е измислен от Джейсън Маццоне, професор по право в Университета на Илинойс.Според експертите по авторски права Джейсън Маццоне и Стивън Фишман, огромно количество произведения в обществено достояние се препечатват и продават от големи издатели, които заявяват или предполагат, че притежават авторски права върху тези произведения. Въпреки че продажбата на копия на произведения от обществено достояние е законна, претендирането или предполагането на собственост върху авторски права върху тези произведения може да представлява измама.

Дума на деня: селфи

Selfie
снимка: Pixabay

Човекът, който прави селфито е собственикът на авторски права над снимката. Авторските права не зависят от това дали телефонът, с който е направено селфито е ваш. 

А кога и къде е направено първото селфи? Почти сигурно е, че терминът „селфи“ е възникнал в Австралия преди повече от десетилетие, когато един почерпил се младеж е използвал думата, за да опише на приятелите си снимката, която си е направил.

Дума на деня: Права върху сортовете

Seed
снимка: Pixabay, wolkee

Правата върху сортовете растения са форма на интелектуална собственост, предназначена специално за защита на нови сортове растения.

Дума на деня: осиротели произведения

Книга
снимка: Pixabay

"Осиротели произведения" са творби, които все още са защитени с авторски права, но чиито автори, или други носители на права, не са известни или не могат да бъдат намерени. Музика, книги, статии във вестници и списания и филми могат да бъдат произведения сираци.

Дума на деня: Търговска марка

маркет
снимка: Freepik/aleksandar little wolf

Търговската марка защитава името, логото, шарката на платове, цветовете. Вашата търговска марка е символът, който клиентите ви използват, за да ви разпознаят и изберат. Това ви отличава от вашите конкуренти.

Дума на деня: Холограмна марка

Холограма
снимка: Pixabay

Холограмна марка е нова категория марки (от 1 октомври 2017 г.). Холограмната марка се състои от елементи с холографски особености.

Дума на деня: NFT

NFT
снимка: Pixabay, BarbaraALane

NFT (non-fungible token) означава незаменяем токен, т.е той е уникален и не може да бъде заменен с нещо друго. NFT може да бъде всичко цифрово: рисунки, музика или дори мозъка ви, който е преобразуван в изкуствен интелект. NFT технологията се използва за продажба на цифрово изкуство. NFT се създава, за да ви даде нещо, което не може да бъде копирано: собственост върху произведението (въпреки че художникът все още може да запази авторските права и правата за възпроизвеждане, както при физическите произведения на изкуството). Казано по друг начин – всеки може да купи копие на Моне, но само един може да притежава оригинала.

Дума на деня: Дизайн

Скици
снимка: Pixabay

Дизайнът защитава външния вид на продукта или части от него. Например можете да защитите формата на кутията с гримове, формата на чанта и дори шарките на ризата.