Артист на фокус: Естония

Таави Тилман
снимка: © Erik Prozes, Scanpix

С целия този опит не е изненадващо, че приносът на Тилман в областта на общественото здравеопазване и превенцията е на световно ниво. Той отстоява и надгражда известните за науката факти, че ключовите моменти в осигуряването на добро здраве са достатъчно движение и здравословна храна:

Семейният лекар може да напише рецепта за физически упражнения. Политиците също трябва да се включат и да дадат принос, като насърчават култура на придвижване до работа без автомобил и се фокусират върху планирането на тротоари и улици без моторни превозни средства, казва Тилман.

Отт Мадис Озолит
снимка: © TMW

Като програмист Отт разработва изкуствен интелект, правила и механизъм на игри, мрежови игри, модификации, ролеви игри за шофиране и др. Участвал е в създаването, управлението, тестването, дизайна, потребителския интерфейс и маркетинга на игри.

Според него най-трудната част от създаването на играта е планирането:

Лабиринтът, в който може да се развие всяка част от една игра, е изключително сложен, а процесът на създаване е практически непредвидим, дори невъобразим. Отговорност на създателя на играта е да държи развитието й под контрол.

Оскар Лехемаа
снимка: ©Jaan Tootsen

Лехемаа е свързан с няколко фестивала. През 2008–2009 г. той отговаря за логистиката на филмовите копия на студентския фестивал за късометражно кино Сомнамбули, а през 2010 г.

Kaur Riismaa
снимка: © Kaur Riismaa

С шест стихосбирки до момента, Каур може да се похвали със забележителен литературен и житейски опит. На полето на прозата е публикувал пет романа. „Свещена планина“ през 2015 г. е кратък, поетичен разказ,  определен като уникална автопародия и литературна игра. С втория си импресионистичен роман „Градините на слепеца“ печели конкурса за роман на Tänapäev Publishers. Третият му роман „Малкият Фердинанд“, 2019 г. е номиниран за Наградата за литература на ЕС през 2020 г. Следват „Щраус, кукувица, чайка“ и последният му роман „Сняг в Ливония“. 

Мерике Естна
снимка: © Tony Solis

Мерике е представяла Естония в редица групови изложби, сред които биеналето в Прага, Биеналето на младите артисти в Талин, експозицията „Без граници“, организирана от Международната асоциация на критиците в Белгия, Гърция и Испания, изложбата на съвременни естонски художници в Гуанджоу, Китай и много други и е печелила редица международни награди. 

YASMYN
снимка: © YASMYN

Следващият албум на певицата от Талин Illusions представя музика, балансирана между R&B и соул-поп.

Тя се възприема като по-тъмна, по-женствена, но и по-мощна и експериментална от предходната й работа.

През декември 2020 г. излиза How Much, богато нюансирана джаз балада, която е първи сингъл на последния й албум Yasmin, излязъл през пролетта на 2021 г.

Пиесата е колаборация с естонския лейбъл TIKS Rekords и следва успешния й преход към по-инди-соул звучене.

Karolin Poska
снимка: ©Kanuti Gildi SAAL

Първото самостоятелно представление на Каролин Поска „Благодаря, заповядайте, БЛАГОДАРЯ, заповядайте, благодаря“ е представено в Естония и на международна сцена. Произведението й „Влакна на ограниченията или сътрудничество с ограниченията“, изпълнено на сцената на концертна зала „Алексела“ й донася наградата за млад изпълнител. Според журито представлението е много лично и с голям заряд. То показва една затрогваща и овластяваща дискусия между зрител и изпълнител, между които съществува дистанция.