музика

Музикалните издатели срещу Twitter

pic
снимка: pexels

Националната асоциация на музикалните издатели (NMPA) подаде иск срещу Twitter от името на 17 музикални издатели, представляващи известни изпълнители. В иска се твърди, че социалната мрежа е нарушила закона за авторското право, като е позволила на потребителите да публикуват музика в платформата без разрешението на собствениците на авторски права, и във връзка с това асоциацията поиска обезщетение в размер на 250 млн. долара.

Създателите на съдържание във Facebook ще могат да печелят пари от видеа с музика

Монети
снимка: image: Unsplash

Facebook на Meta Platforms ще позволи на създателите на съдържание да печелят пари от видеа с лицензирана музика от понеделник, докато компанията увеличава усилията си да се бори с конкурента TikTok, пише Wall Street Journal.

Създателите във Facebook ще получават 20% дял от приходите, генерирани от реклами в стрийминга на видеа, които са по-дълги от 60 секунди и използват песен от лицензирания музикален каталог в платформата, сочи текст в блога на компанията. Meta и носителите на права върху песните ще получават отделни дялове.

Ед Шийран спечели делото за хита "Shape Of You", ще получи над 900 000 британски лири обезщетение

Ед Шийран
снимка: Jen O'Neill

Британският изпълнител и композитор Ед Шийран и съавторите му  ще получат над 900 000 британски лири за съдебни разходи, след като спечелиха делото за авторските права върху хита "Shape Of You", съобщи ДПА.

На делото през март изпълнителят и съавторите му Джон Макдейд от "Сноу патрол" и продуцентът Стивън Маккъчън бяха обвинени, че са плагиатствали от песен от 2015 г. на Сами Чокри и Рос О'Донохю. Двамата заявиха в съда, че фразата "Oh I" в "Shape Of You" е "поразително сходна" с рефрена "Oh Why" в тяхната песен.

Abba Voyage: едно зашеметяващо шоу с аватари

ABBA
снимка: pasja1000, pixabay

Четиримата от AББА присъстваха снощи на премиерата на шоуто си Abba Voyage в Лондон.

Концертът представя дигитални версии на четиримата, час и половина звучат техните хитове и две песни от последния им албум, издаден през ноември миналата година. 12 музиканти свирят на живо на сцената на специално изградената за шоуто зала "АББА Арена". Залата с 3000 места ще има концерти седем дни в седмицата до началото на октомври.

Аватарите са създадени в партньорство с компания за визуални ефекти на бащата на "Междузвездни войни" Джордж Лукас.

"Shape of You", Ед Шийрън, спорните авторски права на хита и как изпълнителят се защити в съда

Ed Sheeran
снимка: © LeeAnn Cline, Unsplash

Казусът около правата на песента "Shape of You" на Ед Шийрън продължава да е все така заплетен и да не намира окончателен изход. Британецът обаче е упорит и се защити в съда по неочакван и оригинален начин - със серенада.

По време на последното изслушване по делото той изпя части от евъргрийна на Нина Симон "Feeling Good" и "No Diggity" на Blackstreet, с цел да докаже сходствата в мелодиите в поп музиката.

Шийрън обясни пред съдиите, че ако песните бъдат изпяти в един музикален тон, те няма как да не звучат еднакво, пише BBC.

Алианс за развитие на творческите сили ще се бори срещу дисбалансите в културата на България

man
снимка: pixabay

Алианс за развитие на творческите сили (АРТС) ще се бори срещу дисбалансите в културата на България. Новото сдружение, създадено от "Музикаутор", "Филмаутор" и "Артистаутор", бе представено на 03 февруари.

"Силата ни е да се обединим в създаване на така наречения Алианс за развитие на творческите сили, като основната ни мисия е да подпомогнем творческите и отговорните институции в намирането на правилните решения, които да стимулират тази креативна енергия на България", каза Виктор Божинов - председател на "Филмаутор".

От „Мечо Пух“ до Хемингуей – книгите, които са освободени от авторски права от януари 2022 г.

book
снимка: Pixabay, DariuszSankowski

Всяка година на 1 януари хиляди произведения на изкуството, независимо дали са книги, музика или картини, влизат в т.н. „публичен домейн“. Това означава, че авторските права върху тях са изтекли и те могат да се използват свободно в какъвто формат ви хрумне. Могат да се копират, споделят и редактират напълно свободно. Те стават обществено достояние 70 години след смъртта на автора, така че творбите на починалите през 1951 г. ще станат достъпни през следващата година.

Къде в Интернет можем легално да гледаме и слушаме любимите ни изпълнители?

musician
снимка: Pixabay, SeppH

В наши дни всеки има нужда да разпусне с хубава музика, филм, театрална постановка. Ако сте находчиви, ще вземете лаптопа си, ще отворите браузъра си, но къде да отидете от там? Има милиони сайтове, които предлагат висококачествени версии на най-новата музика и филми, но повечето от тях са нелегални.

Брус Спрингстийн продаде правата за музиката си за $500 милиона

Bruce Springsteen
снимка: ©Howcheng, wikipedia.org

Ако някога сте си задавали въпроса “Колко струва целият музикален каталог на великана Bruce Springsteen?”, вече имаме доста категоричен отговор – скромните 500 милиона долара. Петстотин милиона! Това е сумата, която Шефът (от прякора му The Boss) ще получи от Sony Music. Според Billboard те пък ще получат пълни права върху цялата му музика през годините.