книги

Плаващ панаир на книгата обиколи 150 страни

People select books on board Logos Hope
снимка: Xinhua

Повече от 47 милиона души в повече от 150 различни страни са се качили в плаващия панаир на книгата Logos Hope. Той представлява 132-метров кораб, който прекарва над 5000 книги и може да побере до 1500 посетители наведнъж, а последните дни акостира във водите до либийския град Бенгази.

На борда хората могат да се насладят на широка гама от над 5000 книги на достъпни цени, включително наука, медицина, речници, езици, спорт, хобита, изкуство, вяра, романи и детски книги. Издателите по целия свят са щедри в предоставянето на фантастична гама от непродадени книги.

„ПРОЧЕТИ СВЕТА!“ е мотото на петото издание на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

плакат
снимка: © Асоциация "Българска книга"
Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи е инициатива на Асоциация „Българска книга“, стартирала през 2018 г. Тази година ще се проведе в дните от 30 май до 5 юни в пространството пред НДК. Деца, родители и професионалисти, ангажирани с насърчаването на детското четене, ще могат да се срещнат със съвременни български и чуждестранни автори, да надникнат в кухнята на създаването на детските книги, да прекрачат отвъд буквите и да участват в срещата на литературата с други прояви на духа.

Рекорден брой издатели и творби в Пролетния базар на книгата 2022

плакат
снимка: © Асоциация "Българска книга"

Грандиозното събитие се открива на 30 май и ще продължи седмица

ГРАМОТНОСТТА е тема на XV-то издание на Пролетния базар на книгата, като в него тази година ще вземат участие рекорден брой издатели от цялата страна, за да  представят рекорден брой книги от всички жанрове. Редки и за първи път издадени у нас творби ще можете да откриете сред над 15 000 заглавия на повече от 130 издателства от цялата страна, разположени в над 60 шатри на повече от 1500 кв. м. изложбена площ.

От „Мечо Пух“ до Хемингуей – книгите, които са освободени от авторски права от януари 2022 г.

book
снимка: Pixabay, DariuszSankowski

Всяка година на 1 януари хиляди произведения на изкуството, независимо дали са книги, музика или картини, влизат в т.н. „публичен домейн“. Това означава, че авторските права върху тях са изтекли и те могат да се използват свободно в какъвто формат ви хрумне. Могат да се копират, споделят и редактират напълно свободно. Те стават обществено достояние 70 години след смъртта на автора, така че творбите на починалите през 1951 г. ще станат достъпни през следващата година.

48-ми Софийски международен панаир на книгата

книги
снимка: Unsplash, Toa Heftiba

Софийският международен панаир на книгата се открива на 7 декември и ще продължи до 12 декември 2021 г. в Националния дворец на културата. Той ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. И тази година традиционният за декември панаир има амбицията отново да се превърне в притегателно място за срещи между читатели, издатели, писатели, илюстратори и преводачи.

Ново приложение за адаптирани електронни книги

Консорциумът за достъпни книги на Световната организация за интелектуална собственост (ABC) стартира ново приложение, което значително улеснява достъпа до електронни книги на лица, които са слепи, зрително или по друг начин затруднени.