авторско право

Мики Маус: Дисни губи правата върху легендарната мишка

Оригиналният Мики Маус от 1928 г.
снимка: Оригиналният Мики Маус от 1928 г.

Авторските права за най-ранната версия на героя на Дисни „Мики Маус“ изтичат през 2024 година. Какво следва от това за най-известната мишка в света?

През 2024 г. първата версия на „Мики Маус“ на Дисни ще стане обществено достояние. Анимационният образ се появява за първи път през 1928 г. в късометражния "Steamboat Willie" - първия анимационен филм, в който се използва синхронизирано озвучаване.

Рекорден брой издатели и творби в Пролетния базар на книгата 2022

плакат
снимка: © Асоциация "Българска книга"

Грандиозното събитие се открива на 30 май и ще продължи седмица

ГРАМОТНОСТТА е тема на XV-то издание на Пролетния базар на книгата, като в него тази година ще вземат участие рекорден брой издатели от цялата страна, за да  представят рекорден брой книги от всички жанрове. Редки и за първи път издадени у нас творби ще можете да откриете сред над 15 000 заглавия на повече от 130 издателства от цялата страна, разположени в над 60 шатри на повече от 1500 кв. м. изложбена площ.

"Аз избирам да вярвам в младите", интервю с писателката Камелия Кучер

Камелия Кучер
снимка: © Кристина Збарская
Погледа на младата писателка Камелия Кучер за авторската защита на литературни произведения в България в специално интервю, което тя даде за кампанията "IP Why Not". Коя е Камелия Кучер и какво я вдъхновява? Какво е да си писател в България и защо е важно правата на авторите да са защитени? Какви съвети би дала писателката към младите творци, на които предстои издаване на дебютна книга? Вижте в интервюто.

"Да си писател в България е предизвикателство", интервю с младата писателка Стефана Белковска

Стефана Белковска
снимка: © Радослав Атанасов

Стефана Белковска даде специално интервю за кампанията "IP Why Not". Попитахме младата писателка какво е да си млад автор в България и защо са важни авторските права.

Коя е Стефана Белковска?

Стефана Белковска е автор на петте романа „Чаках точно теб“, „Завинаги ти“, „Остани“, „Любов в Хавана“ и „Един живот не стига“. Освен това e мечтател и човек, който винаги вярва в доброто и вижда най-доброто в днешния ден.

"Shape of You", Ед Шийрън, спорните авторски права на хита и как изпълнителят се защити в съда

Ed Sheeran
снимка: © LeeAnn Cline, Unsplash

Казусът около правата на песента "Shape of You" на Ед Шийрън продължава да е все така заплетен и да не намира окончателен изход. Британецът обаче е упорит и се защити в съда по неочакван и оригинален начин - със серенада.

По време на последното изслушване по делото той изпя части от евъргрийна на Нина Симон "Feeling Good" и "No Diggity" на Blackstreet, с цел да докаже сходствата в мелодиите в поп музиката.

Шийрън обясни пред съдиите, че ако песните бъдат изпяти в един музикален тон, те няма как да не звучат еднакво, пише BBC.

Учени обучават изкуствен интелект да определя авторство на картини

colours
снимка: Case Western Reserve University

Изкуствоведите може да имат нов инструмент за потвърждаване на идентичността на оспорвани картини с помощта на изкуствен интелект (AI), благодарение на изследване на междудисциплинарен екип, ръководен от физици от университета Case Western Reserve в Кливланд, Охайо. Изследването, публикувано през ноември в списание Heritage Science, показва как анализът на обучаваща се машина на малки участъци от топографски сканирани картини, някои с размери до половин милиметър, е в състояние да припише произведението на правилния художник с до 96% точност.

От „Мечо Пух“ до Хемингуей – книгите, които са освободени от авторски права от януари 2022 г.

book
снимка: Pixabay, DariuszSankowski

Всяка година на 1 януари хиляди произведения на изкуството, независимо дали са книги, музика или картини, влизат в т.н. „публичен домейн“. Това означава, че авторските права върху тях са изтекли и те могат да се използват свободно в какъвто формат ви хрумне. Могат да се копират, споделят и редактират напълно свободно. Те стават обществено достояние 70 години след смъртта на автора, така че творбите на починалите през 1951 г. ще станат достъпни през следващата година.

Къде в Интернет можем легално да гледаме и слушаме любимите ни изпълнители?

musician
снимка: Pixabay, SeppH

В наши дни всеки има нужда да разпусне с хубава музика, филм, театрална постановка. Ако сте находчиви, ще вземете лаптопа си, ще отворите браузъра си, но къде да отидете от там? Има милиони сайтове, които предлагат висококачествени версии на най-новата музика и филми, но повечето от тях са нелегални.

Започват да се прилагат новите правила на ЕС в областта на авторското право

Този понеделник, 7 юни, е крайният срок, в който държавите членки трябва да транспонират новите правила на ЕС в областта на авторското право в националното си законодателство. Новата Директива за авторското право защитава творчеството в ерата на цифровите технологии, като носи конкретни ползи за гражданите, творческите сектори, пресата, изследователите, преподавателите и институциите в областта на културното наследство в целия ЕС.

Дума на деня: морални права

ангелче и дяволче
снимка: Pixabay

Моралните права се развиват заедно със създаването на художествено произведение и продължават до 70 години след смъртта на създателя им. Моралните права се състоят от правото на приписване и правото на интегритет, което означава, че винаги трябва да бъдете правилно наименувани, когато се представя творбата, и никой не може да променя работата ви, без да имате вашето разрешение.