IP в новините

Българският писател Георги Господинов взе наградата международен „Букър“

Българският писател Георги Господинов взе международна награда за литература „Букър“ за английското издание на романа „Времеубежище“ (изд. „Жанет 45“). Авторът и преводачката Анджела Родел направиха абсолютен триумф с английското издание Time Shelter и ще си поделят голямата награда от 50 000 британски лири.

Българска експозиционна система представя културното и историческо наследство в уникална среда

pic
снимка: Eкспозиция Праистория - „Уникатите в уникална среда”, РИМ Перник

Изразните средства в експозиционния дизайн се увеличават все повече с развитието на новите технологии и начини за интерпретация на културното и историческо наследство. Традиционното представяне на артефактите във витрини, придружени с етикети и сложни научни текстове все повече отстъпва място на нови подходи, чрез които  посланията в музеите да интригуват публиката, да създават преживяване и да оставят траен спомен.

Информационен ден „Европейска мрежа за автентичности“ се проведе в Търговище

pic
снимка: Патентно ведомство на Република България

"Authenticities" е инициатива, предназначена да даде възможност на властите на местно ниво в целия ЕС да ангажират гражданите и партньорски организации  в борбата срещу фалшифицирането и да се създаде "Европейска мрежа за автентичност". Проектът е иницииран от EUIPO, в рамките на дейностите за сътрудничество и Стратегическия план 2025.

Хъб по интелектуална собственост ще бъде създаден към Софийския университет

pic
снимка: Министерство на образованието и науката

Хъб по интелектуална собственост и трансфер на технологии ще бъде създаден в Института по право, икономика и интелектуална собственост в Софийския университет "Св. Климент Охридски", в сътрудничество с Европейското патентно ведомство. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

Приборите Солинген и стъклото от Мурано ще станат защитени продукти в ЕС заедно с още други 800

pic
снимка: image: Dan Hadar, Unsplash

Страните членки от Европейския съюз и Европейският парламент постигнаха споразумение за защита на традиционните занаяти и промишлени продукти, с произход от общността, вариращи от муранско стъкло до прибори за хранене "Солинген", чрез нов механизъм, насочен към насърчаване на местните общности и борба с фалшификатите, предаде Ройтерс.

САЩ постави България под наблюдение за онлайн пиратството

pic
снимка: image: Pixabay

Службата на главния търговски представител на САЩ (USTR) добави Беларус и България към списъка за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост, съобщи Ройтерс.

Отбелязваме световния ден на интелектуалната собственост

pic
снимка: WIPO

Световният ден на интелектуалната собственост се отбелязва всяка година на 26 април. През 2023 г. денят е посветен на жените изобретатели, творци и предприемачи по света и тяхната новаторска работа.

Световната организация за интелектуална собственост поставя акцент върху предизвикателства, пред които се изправят жените изобретатели при достъпа до знания, умения, ресурси и подкрепа, от които се нуждаят, за да се развиват.

 

Отбелязваме Световния ден на интелектуалната собственост 26 април със семинар посветен на географските означения

pic
снимка: image: Unsplash

Патентно ведомство, съвместно със Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост, организира семинар на тема „Географските означения за селскостопански и неселскостопански продукти – предизвикателства и промени“ по случай Световния ден на интелектуалната собственост - 26 април.

Географското означение е важен актив, който носи ясна добавена стойност на продуктите.

Повишава ли се опасността от покупката онлайн на фалшифицирани стоки по празниците?

pic
снимка: image: Pexels

Великденските празници са период на годината, през които в редица страни, сред които и в България, се отчита повишаване на обемите на продажбите на дребно през интернет, т. нар. онлайн. Част от стоките, които се предлагат така на по-ниски цени, всъщност са имитация на световни брандове.

Патентен индекс за 2022 г.: България с ръст от 4,7% в броя заявки за получаване на европейски патент

pic
снимка: https://www.epo.org/

Ръст от 4,7 на сто отбелязва България в броя заявки за получаване на европейски патент, сочат официалните данни на Патентния индекс за 2022 г. В същото време Европейското патентно ведомство (ЕПВ) отчита рекорден обем подадени заявления за последните 10 години – над 193 000. На годишна база на международно ниво повишението  на ведомството е с 2,5 на сто. Най-отчетлив в световен мащаб е растежът в областта на дигиталните технологии – заявените патенти там са 16 705, съобщиха от Патентното ведомство на България.