copyright

2023 Women's Day statement

Computer woman
снимка: chenspec, on Pixabay

Тази година темата за Международния ден на жената е „DigitALL: Иновации и технологии за равенство между половете“. Службите и организациите за интелектуална собственост (IP) по целия свят се обединяват, за да подкрепят многообразието в рамките на нашите офиси и организации и в цялата IP система.

Нарушаване на интелектуалната собственост и МСП в ЕС

Illicit Trade Report
снимка: EUIPO

Нарушаването на правата на интелектуалната собственост е основен риск за рентабилността и оцеляването на малките и средните предприятия (МСП). Това се посочва в съвместен доклад на EUIPO чрез Европейска обсерватория за нарушения на правата на интелектуална собственост и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В доклада "Рискове от незаконната търговия с фалшификати за малките и средни предприятия", публикуван във вторник, 31 януари, се посочва също, че вероятността МСП, чиято интелектуална собственост е нарушена, да оцелеят след 5 години е с 34 % по-малка.

Предстои онлайн среща на GIFT

Ново начало
снимка: ooceey, Pixabay

Global Innovation Field Trip кани млади иноватори на 14-15 януари 2023: С организизрането на младежки панелни дискусии и сесии за професионално развитие, GIFT продължава да се развива, намирайки нови начини да бъдат представяни младите предприемачи.

Спорове в областта на природните науки: семинар

Dinosaur skeleton
снимка: papannon, Pixabay

Патентно ведомство на Република България информира за предстоящ семинар, организиран от Центъра за арбитраж и медиация на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) на тема „Алтернативно разрешаване на спорове в областта на природните науки“, който ще се проведе на 29 ноември 2022 г. от 14:00 до 16.00 ч., Женева, хибриден формат.

Първо дело, свързано с нарушаване на авторските права в сферата на изобразителното изкуство

Художникът Валентин Георгиев
снимка: novinite 247

Художникът Валентин Георгиев осъди основно училище "Иван Вазов" в Русе за унищожен свой стенопис на една от стените в кабинета по музика в учебното заведение. Творецът е създал стенописа през 2012 година. След решение на ръководството на училището през миналото лято той е заличен с боя, а на съседната стена е поставен фототапет.

Създателите на съдържание във Facebook ще могат да печелят пари от видеа с музика

Монети
снимка: image: Unsplash

Facebook на Meta Platforms ще позволи на създателите на съдържание да печелят пари от видеа с лицензирана музика от понеделник, докато компанията увеличава усилията си да се бори с конкурента TikTok, пише Wall Street Journal.

Създателите във Facebook ще получават 20% дял от приходите, генерирани от реклами в стрийминга на видеа, които са по-дълги от 60 секунди и използват песен от лицензирания музикален каталог в платформата, сочи текст в блога на компанията. Meta и носителите на права върху песните ще получават отделни дялове.

Международно изложение за изобретения ARCA 2022

Zagreb
снимка: infinitecroatia
20-то издание на Международното изложение за изобретения ще се проведе от 13 до 15 октомври 2022 г. в Загреб, Хърватия. Изложението ще представи иновации от Хърватия и света и ще включва значителен брой иновации, които са резултат от креативността на отделни хора, екипи в компании, академичната общност и други структури на обществото, както и иновации, които са резултат от знанията и изобретателността на млади хора от образователната система.

Ед Шийран спечели делото за хита "Shape Of You", ще получи над 900 000 британски лири обезщетение

Ед Шийран
снимка: Jen O'Neill

Британският изпълнител и композитор Ед Шийран и съавторите му  ще получат над 900 000 британски лири за съдебни разходи, след като спечелиха делото за авторските права върху хита "Shape Of You", съобщи ДПА.

На делото през март изпълнителят и съавторите му Джон Макдейд от "Сноу патрол" и продуцентът Стивън Маккъчън бяха обвинени, че са плагиатствали от песен от 2015 г. на Сами Чокри и Рос О'Донохю. Двамата заявиха в съда, че фразата "Oh I" в "Shape Of You" е "поразително сходна" с рефрена "Oh Why" в тяхната песен.

Брус Спрингстийн продаде правата за музиката си за $500 милиона

Bruce Springsteen
снимка: ©Howcheng, wikipedia.org

Ако някога сте си задавали въпроса “Колко струва целият музикален каталог на великана Bruce Springsteen?”, вече имаме доста категоричен отговор – скромните 500 милиона долара. Петстотин милиона! Това е сумата, която Шефът (от прякора му The Boss) ще получи от Sony Music. Според Billboard те пък ще получат пълни права върху цялата му музика през годините.

Фотографски конкурс на Световната организация за интелектуална собственост

Чрез КОНКУРСА, Световната организация за интелектуална собственост има за цел да популяризира креативността на коренното население и младежите от местни общности, както и да повиши тяхната осведоменост за това как авторските права могат да бъдат използвани за защита на тяхното творчество. Темата на обявения фотографски конкурс е „Изменение на климата и действия за климата: Майката Земя през нашите обективи“.