изкуствен интелект

Изкуствен интелект вдъхва живот на Ван Гог

pic
снимка: image: Unsplash

Посетителите на изложението "ВиваТех" в Париж могат да задават въпроси на изкуствен интелект, който се крие зад лицето на Ван Гог, съобщи АФП.

Изкуственият интелект е разработен от страсбургски стартъп. Той говори с нидерландски акцент, защото художникът е от Амстердам. 

Посетители от всички възрасти се стичат при чатбота. Със слушалки на ушите те просто натискат бутон, за да зададат въпрос. Пред тях се появява 3D лицето на художника, което отговаря. 

ЕС одобри план за бъдещите правила на блока за изкуствен интелект

pic
снимка: pexels

Европейските депутати гласуваха приемането на ключов текст, който ще залегне в основата на бъдещ закон за регулиране на системите за изкуствен интелект като ChatGPT, съобщи пресслужбата на ЕП.

Чрез решението си ЕС се стреми същевременно да насърчи иновациите в рамките на държавите-членки. Блокът си поставя трудната цел да постигне споразумение до края на годината.

Рентген, AI и 3D печат помогнаха за възстановяването на изгубена картина на Ван Гог

Двамата борци - картина на Ван Гог
снимка: Лондонски университетски колеж

„Двамата борци“ е нарисувана през от Ван Гог през 1886 г., а после художникът я е покрил с друго изображение. 

Използвайки рентгенови лъчи, изкуствен интелект и 3D печат, двама изследователи от Университетския колеж в Лондон са възпроизвели „изгубено“ произведение на изкуството от известния холандски художник Винсент Ван Гог – 135 години след като го е нарисувал.

Невронна мрежа написа статия за себе си

AI
снимка: © Tara Winstead, https://www.pexels.com

Алмира Османович Тунстрьом, учен от университета в Гьотеборг, възложи задача на невронната мрежа GPT-3 да напише академична статия за себе си с цел публикуване в научно списание. В резултат на това системата генерира текст от 500 думи с научни цитати и подходящ контекст. Темата обаче повдигна много етични и правни въпроси, когато създателите на мрежата се опитаха да публикуват документа.

Отбелязване на 26 април, Световен ден на интелектуалната собственост

роботика
снимка: Денят на отворени врати на българското Патентно ведомство

Денят на отворени врати на българското Патентно ведомство по повод Световния ден на интелектуалната собственост събра представители на специализираната експертиза в областта на интелектуалната собственост с представители на науката и бизнеса под знака на роботиката и изкуствения интелект. 
Потърсихме мнението на водещите специалисти в научната и правна мисъл в обхванатите теми за значението на интелектуалната собственост за технологичния напредък. 

Учени обучават изкуствен интелект да определя авторство на картини

colours
снимка: Case Western Reserve University

Изкуствоведите може да имат нов инструмент за потвърждаване на идентичността на оспорвани картини с помощта на изкуствен интелект (AI), благодарение на изследване на междудисциплинарен екип, ръководен от физици от университета Case Western Reserve в Кливланд, Охайо. Изследването, публикувано през ноември в списание Heritage Science, показва как анализът на обучаваща се машина на малки участъци от топографски сканирани картини, някои с размери до половин милиметър, е в състояние да припише произведението на правилния художник с до 96% точност.

Spotify прекъсва заради NFT базирана платформа с цифрови права

NFT
снимка: Pixabay, nickyandell72

Музикантите са готови за промяна. В момета лейбълите и платформите за стрийминг на музика "улавят" между 75-95% от приходите, плащани за слушане на поточно предавана музика. През 2022 г. новите блокчейн технологии ще подпомогнат връщането на справедливия дял от приходите към индустрията.

6 български предложения са одобрени за етичния стандарт на изкуствения интелект

изкуствен интелект
снимка: pixabay.com

Шест български редакции влизат във финалния проект на документа за етични стандарти на изкуствения интелект, който Генералната конференция на ЮНЕСКО ще гласува на сесията си през ноември

Това съобщи за БТА доц. Мариана Тодорова - доктор по футурология и учен от Института по философия и социология към БАН, която е участвала в изработването на документа. Някои от българските поправки са подкрепени и от други държави.

Изкуствен интелект завърши Десетата симфония на Бетовен

Изкуствен интелект успя да „композира” незавършената Десета симфония на Лудвиг ван Бетовен след две години усърдна работа на екип от музикални специалисти и компютърни инженери. Резултатът от тяхната работа бе представен пред света  на 9 октомври. 

Европа предлага нови правила за изкуствения интелект

Европейската комисия (ЕК) публикува своето предложение за регулация на изкуствения интелект (ИИ). Рамката предвижда строги правила и съответно наказания за компаниите, които не ги спазват.

Но нека в началото стане ясно какво се разбира под изкуствен интелект (ИИ). Това е способността на една машина да демонстрира способности, присъщи за хората - да разсъждава, да се учи, да планира или да твори.

Евродепутатът Ева Майдел е член на специално създадената комисия по въпросите на изкуствения интелект (ИИ) в Европейския Парламент.