соис

Спорове в областта на природните науки: семинар

Dinosaur skeleton
снимка: papannon, Pixabay

Патентно ведомство на Република България информира за предстоящ семинар, организиран от Центъра за арбитраж и медиация на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) на тема „Алтернативно разрешаване на спорове в областта на природните науки“, който ще се проведе на 29 ноември 2022 г. от 14:00 до 16.00 ч., Женева, хибриден формат.

Новата платформа WIPO Gреен на СОИС: уебинар

Природа
снимка: Pixabay

Патентно ведомство на Република България представя на вниманието на всички заинтересовани лица уебинар, организиран от Световната организация за интелектуална собственост (СОИС), който ще се проведе два пъти - на 15 март и 16 март 2022 г. и ще представи разработената „зелена“ платформа - WIPO GREEN Platform - във връзка с инициативата „Зелени служби за интелектуална собственост“ (IPO Green).

Наградите “Златна книга” за откриватели и изобретатели

colourful bulb
снимка: Unsplash, Sascha Bosshard


На 08 декември 2021 г. Патентното ведомство ще отличи най-изявените изобретатели и селекционери за годината.

Юбилейната 40-та годишна церемония по вписване на имената на наградените в “Златната книга на Патентно Ведомство” на изобретателите и селекционери ще се проведе в Президентството на Република България.

Фотографски конкурс на Световната организация за интелектуална собственост

Чрез КОНКУРСА, Световната организация за интелектуална собственост има за цел да популяризира креативността на коренното население и младежите от местни общности, както и да повиши тяхната осведоменост за това как авторските права могат да бъдат използвани за защита на тяхното творчество. Темата на обявения фотографски конкурс е „Изменение на климата и действия за климата: Майката Земя през нашите обективи“.

Глобалния иновационен индекс 2021

България се е изкачила от 37-о на 35-о място в света от общо 132 изследвани държави в световната класация на Глобалния индекс на иновациите. Той се изготвя от Световната организация за интелектуална собственост от 2007 г. насам.

В класацията изпреварваме редица други страни от ЕС, като Латвия (38-ма позиция), Литва (39), Полша (40), Хърватия (42), Гърция (47), Румъния (48), а също така и съседните Сърбия (54), Турция (41), Северна Македония (49), както и Русия (45).

Ново приложение за адаптирани електронни книги

Консорциумът за достъпни книги на Световната организация за интелектуална собственост (ABC) стартира ново приложение, което значително улеснява достъпа до електронни книги на лица, които са слепи, зрително или по друг начин затруднени.