Глобалния иновационен индекс 2021

innovation

България се е изкачила от 37-о на 35-о място в света от общо 132 изследвани държави в световната класация на Глобалния индекс на иновациите. Той се изготвя от Световната организация за интелектуална собственост от 2007 г. насам.

В класацията изпреварваме редица други страни от ЕС, като Латвия (38-ма позиция), Литва (39), Полша (40), Хърватия (42), Гърция (47), Румъния (48), а също така и съседните Сърбия (54), Турция (41), Северна Македония (49), както и Русия (45).

Нашата страна е с резултат от 42,2 пункта, докато на първо място се класира Швейцария с 65,5, а след това са Швеция с 63,1, САЩ с 61,3 и  Великобритания с 59,8.

Веднага преди България в класацията са ОАЕ и Унгария, а след нас се нареждат Малайзия и Словакия.

Глобалният индекс на иновациите (GII) отчита параметри като институции, човешки капитал и научни изследвания, инфраструктура, развитие на пазара и бизнеса, знания и технологии, творчество.

България се представя най-добре

при творческите стоки и услуги (21-о място). В тази област страната ни постига резултати, сравними с тези на икономики с високи доходи като Норвегия (20-о) и Италия (29-о), се посочва в доклада, поместен на сайта на СОИС. България отново е най-зле в пазарното усъвършенстване (72-о място), макар да се наблюдава подобрение.

В групата на икономиките с по-високи средни доходи страната ни вече е на второ място, измествайки Малайзия на трета позиция. Лидер е Китай, който е и единствената икономика от тази категория в топ 30 на индекса - на 12-о място. България и Малайзия са единствените други икономики от групата, които са близо до топ 30, изтъкват от СОИС.

Европа продължава да е вторият най-иновативен регион в света след Северна Америка. На Стария континент се наблюдават голям брой иновативни икономики: 16 от тях са иновационни лидери (т.е. в топ 25). Общо 10 се изкачват нагоре: Франция (11-а), Исландия (17-а), Австрия (18-а), Естония (21-ва), Унгария (34-а), България (35-а), Словакия (37-а), Литва (39-а), Русия (45-а) и Беларус (62-ра).

В света топ 10 се допълва от Нидерландия, Финландия, Сингапур, Дания и Германия.

В дъното на класацията

са Ангола, Йемен, Гвинея, Нигер и Бенин. Според авторите на доклада въздействието на кризата, причинена от пандемията от коронавирус, е "изключително неравномерно" в различните икономически сектори. Инвестициите в научно-изследователска и развойна дейност са увеличили компаниите, занимаващи се с интернет технологии, софтуер, фармацевтични средства и биотехнологии. В същото време в областта на транспорта и пътуванията е отчетен спад на този вид инвестиции.

Много сектори показаха впечатляваща устойчивост, особено тези, които активно цифровизират, използвайки технологии и иновации, коментира генералният директор на СОИС Дарън Танг По думите му иновациите играят важна роля за преодоляване на общите предизвикателства, пред които сме изправени, и за изграждане на по-добро бъдеще.

СОИС е специализирана агенция на ООН със 193 страни членки.

Източник:
https://www.manager.bg/
Върни се към IP в новините