AI

ЕС одобри план за бъдещите правила на блока за изкуствен интелект

pic
снимка: pexels

Европейските депутати гласуваха приемането на ключов текст, който ще залегне в основата на бъдещ закон за регулиране на системите за изкуствен интелект като ChatGPT, съобщи пресслужбата на ЕП.

Чрез решението си ЕС се стреми същевременно да насърчи иновациите в рамките на държавите-членки. Блокът си поставя трудната цел да постигне споразумение до края на годината.

2023 Women's Day statement

Computer woman
снимка: chenspec, on Pixabay

Тази година темата за Международния ден на жената е „DigitALL: Иновации и технологии за равенство между половете“. Службите и организациите за интелектуална собственост (IP) по целия свят се обединяват, за да подкрепят многообразието в рамките на нашите офиси и организации и в цялата IP система.

Рентген, AI и 3D печат помогнаха за възстановяването на изгубена картина на Ван Гог

Двамата борци - картина на Ван Гог
снимка: Лондонски университетски колеж

„Двамата борци“ е нарисувана през от Ван Гог през 1886 г., а после художникът я е покрил с друго изображение. 

Използвайки рентгенови лъчи, изкуствен интелект и 3D печат, двама изследователи от Университетския колеж в Лондон са възпроизвели „изгубено“ произведение на изкуството от известния холандски художник Винсент Ван Гог – 135 години след като го е нарисувал.

Невронна мрежа написа статия за себе си

AI
снимка: © Tara Winstead, https://www.pexels.com

Алмира Османович Тунстрьом, учен от университета в Гьотеборг, възложи задача на невронната мрежа GPT-3 да напише академична статия за себе си с цел публикуване в научно списание. В резултат на това системата генерира текст от 500 думи с научни цитати и подходящ контекст. Темата обаче повдигна много етични и правни въпроси, когато създателите на мрежата се опитаха да публикуват документа.

Учени обучават изкуствен интелект да определя авторство на картини

colours
снимка: Case Western Reserve University

Изкуствоведите може да имат нов инструмент за потвърждаване на идентичността на оспорвани картини с помощта на изкуствен интелект (AI), благодарение на изследване на междудисциплинарен екип, ръководен от физици от университета Case Western Reserve в Кливланд, Охайо. Изследването, публикувано през ноември в списание Heritage Science, показва как анализът на обучаваща се машина на малки участъци от топографски сканирани картини, някои с размери до половин милиметър, е в състояние да припише произведението на правилния художник с до 96% точност.

Изкуствен интелект възстанови изгубен шедьовър на Пикасо

AI and Picasso
снимка: Estate of Pablo Picasso/Oxia Palus

Преди да стане известен, Пабло Пикасо като всеки млад художник разполага с ограничени материали и рисува нови сцени върху стари платна, закривайки първоначалните образи. Сега едно такова платно, закрито от нова рисунка върху него за повече от век, получи нов живот благодарение на изкуствен интелект.

Рисунката на гола жена, наречена "Самотна клекнала" бе открита с помощта на рентген под маслена картина на Пикасо от 1903 г. И двете произведения са от "синия период" на художника, когато той рисува тъжни творби в синьо и зелено. 

6 български предложения са одобрени за етичния стандарт на изкуствения интелект

изкуствен интелект
снимка: pixabay.com

Шест български редакции влизат във финалния проект на документа за етични стандарти на изкуствения интелект, който Генералната конференция на ЮНЕСКО ще гласува на сесията си през ноември

Това съобщи за БТА доц. Мариана Тодорова - доктор по футурология и учен от Института по философия и социология към БАН, която е участвала в изработването на документа. Някои от българските поправки са подкрепени и от други държави.

Изкуствен интелект завърши Десетата симфония на Бетовен

Изкуствен интелект успя да „композира” незавършената Десета симфония на Лудвиг ван Бетовен след две години усърдна работа на екип от музикални специалисти и компютърни инженери. Резултатът от тяхната работа бе представен пред света  на 9 октомври. 

38-сантиметров робот-хамелеон си променя цвета в реално време

Учени от Сеулския национален университет са конструирали мек робот, който може да променя цвета си в реално време, подобно на хамелеон, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Дължината на роботизирания хамелеон е 38 сантиметра, ширината - 15 сантиметра, а теглото - 0,9 килограма. Каркасът на робота е изработен от пластмаса.

"Кожата" му се състои от слоеве от течни кристали, които променят цвета си в зависимост от температурата.