авторски права

Без Дунавско хоро?

Символът на новогодишното веселие – Дунавското хоро, чийто създател е Дико Илиев, е произведение, което той композира, докато работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово и впоследствие го аранжира за духов оркестър. Тази великолепна музика, която носи празнично настроение, събира и обединява хората в първите секунди на всяка Нова година, е със защитени права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им, коментира "МУЗИКАУТОР".

Създателите на съдържание във Facebook ще могат да печелят пари от видеа с музика

Монети
снимка: image: Unsplash

Facebook на Meta Platforms ще позволи на създателите на съдържание да печелят пари от видеа с лицензирана музика от понеделник, докато компанията увеличава усилията си да се бори с конкурента TikTok, пише Wall Street Journal.

Създателите във Facebook ще получават 20% дял от приходите, генерирани от реклами в стрийминга на видеа, които са по-дълги от 60 секунди и използват песен от лицензирания музикален каталог в платформата, сочи текст в блога на компанията. Meta и носителите на права върху песните ще получават отделни дялове.

Ед Шийран спечели делото за хита "Shape Of You", ще получи над 900 000 британски лири обезщетение

Ед Шийран
снимка: Jen O'Neill

Британският изпълнител и композитор Ед Шийран и съавторите му  ще получат над 900 000 британски лири за съдебни разходи, след като спечелиха делото за авторските права върху хита "Shape Of You", съобщи ДПА.

На делото през март изпълнителят и съавторите му Джон Макдейд от "Сноу патрол" и продуцентът Стивън Маккъчън бяха обвинени, че са плагиатствали от песен от 2015 г. на Сами Чокри и Рос О'Донохю. Двамата заявиха в съда, че фразата "Oh I" в "Shape Of You" е "поразително сходна" с рефрена "Oh Why" в тяхната песен.

11 творчески организации предложиха закон за блокиране на достъпа до пиратски сайтове

hacker
снимка: Unsplash, Stillness InMotion

70% от хората в България нямат желание да плащат за съдържание. Именно те са между реалните или потенциални потребители на незаконно съдържание, разпространявано от пиратски сайтове. Това заяви в отворено писмо Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

Интелектуалната собственост в образованието

плакат
снимка: https://euipo.europa.eu/

Могат ли учителите да правят фотокопия или да сканират страници от книги или вестници за своите ученици? При какви условия учителите могат да показват филми в клас или в училище? Отговори на тези иоще интересни въпроси можете да намерите в обновения портал с често задаваните въпроси относно авторските права в образователния процес - FAQS ON COPYRIGHT FOR TEACHERS.

Брус Спрингстийн продаде правата за музиката си за $500 милиона

Bruce Springsteen
снимка: ©Howcheng, wikipedia.org

Ако някога сте си задавали въпроса “Колко струва целият музикален каталог на великана Bruce Springsteen?”, вече имаме доста категоричен отговор – скромните 500 милиона долара. Петстотин милиона! Това е сумата, която Шефът (от прякора му The Boss) ще получи от Sony Music. Според Billboard те пък ще получат пълни права върху цялата му музика през годините.

Филмът "Шибил" на режисьора Никола Бозаджиев с премиера едновременно в интернет и киносалоните напълно безплатно

Предстои откритата национална премиера на филма "Шибил". Всеки от Вас има ексклузивната възможност за безплатен достъп, едновременно онлайн и в избрани кина в цялата страна. Вземи своя безплатен достъп на www.shibil.bg

„Шибил" е повече от филм, това е филм с кауза, който доказва, че младите български творци могат да творят смело и да покоряват света. "Шибил" развълнува публиката на 6 континента и спечели цели 136 награди от 49 държави.

Дума на деня: патентна кутия

Кора с яйца
снимка: Pixabay

Режимът от тип „патентна кутия“ е специален данъчен режим с много ниски корпоративни данъци, използван от няколко държави за стимулиране на научноизследователската и развойна дейност чрез облагане на патентните приходи по различен начин от търговските приходи. Известен е също като режим тип „кутия за интелектуална собственост“, „кутия за иновации“ или „ИС кутия“.