11 творчески организации предложиха закон за блокиране на достъпа до пиратски сайтове

hacker
снимка: Unsplash, Stillness InMotion

70% от хората в България нямат желание да плащат за съдържание. Именно те са между реалните или потенциални потребители на незаконно съдържание, разпространявано от пиратски сайтове. Това заяви в отворено писмо Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

11 организации от творческия сектор, защитаващи и представляващи интересите на почти всички творчески индустрии и професии в България, между които автори, композитори, музикални и филмови продуценти, писатели, преводачи, артисти-изпълнители, сценаристи и режисьори се обединиха около предложение за промени в Закона за авторското право и сродните му права.

Законопроектът, подготвен от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) и Асоциация "Българска книга" (АБК), предвижда да може да се иска такова блокиране, без да е необходимо правоносителите да са потърсили преди това отговорност от директния нарушител - пиратски сайт, който в много случаи е неизвестен или пък е в друга юрисдикция.

Друго от предложенията е да не се търси вина или специфична отговорност от посредника - Интернет доставчик, а от него се иска само да прекрати или ограничи достъпа до пиратския сайт.

Тези промени целят да се запълни липсата на правна възможност за блокиране на достъп до сайтове, предлагащи защитено съдържание без уредени авторски и сродни права. За разлика от европейските си колеги, българските правоносители и до момента са лишени от правната възможност да поискат от интернет доставчици да ограничат или блокират, изцяло или отчасти, достъпа на потребителите до "пиратски" сайтове, които предлагат защитено съдържание без уредени авторски или сродни права.

Творческите организации изразиха и мотивите си за предложения законопроект. Като основен мотив се изтъква липсата на правна възможност за блокиране на достъп до пиратски сайтове, предлагащи защитено съдържание онлайн без уредени авторски и сродни права. Другият основен мотив е продължаващият достъп до пиратско съдържание, дори след влязло в сила съдебно решение. Последният мотив е създаването на правната рамка, която би позволила на правоносителите да търсят защита на своите права чрез блокиране на достъпа до пиратски сайтове, като разходите по съответните искови производствата ще се поемат от самите тях, както при всяко друго гражданско производство.

В инициативата за промени в ЗАПСП се включиха Асоциация "Българска книга", Българска асоциация на музикалните продуценти, Асоциация на професионалните фотографи, Асоциация на филмовите продуценти, Българска музикална асоциация, МУЗИКАУТОР, ПЕН България, ПРОФОН, Съюз на българските писатели, Съюз на преводачите в България, ФИЛМАУТОР. Законопроектът вече е изпратен, заедно с отворено писмо, до Министерство на културата, Комисията за култура и медии към Народното събрание и Комисията по конституционни и правни въпроси към Народното събрание.

Източник:
https://news.bg/
Върни се към IP в новините