Филми

Новите тенденции в поведението на младежите

people
снимка: Wendy Wei, pexels.com

Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуална собственост и базата данни за осиротели произведения проведе общоевропейско проучване сред младежите на възраст между 15 и 24 години относно техните възприятия и поведение към фалшиви стоки. Проучването цели да хвърли светлина върху последните тенденции в използването на законни и незаконни онлайн източници. То разглежда двете страни на нарушаване правата на интелектуалната собственост: тенденциите при младите хора, които купуват фалшифицирани стоки, и достъпа до пиратско съдържание.

Ден на българското кино с прожекции с вход свободен

От 2005 година по инициатива на Националния филмов център на 13 януари - датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник.

По традиция Денят на българското кино се отбелязва с различни събития, организирани от Националния филмов център в партньорство с различни професионални организации и Столична община.

Второ издание на международния фестивал на портретните филми

Международен фестивал на портретните филми
снимка: ipffestival.com

Предстоят 10 дни на Международния фестивал на портретните филми (IPFF), в които в София, Пловдив, Велико Търново и Варна ще има прожекции на „филми, включващи образи и герои, разказващи истории, разчупващи повърхността на възприятията и достигащи до сърцевината“.

„През 2020 г., въпреки трудното време, в първото издание постигнахме обогатяване с кинообмен на различни идеи. Надяваме се и тази година да сме доволни“, сподели пред Радио София Ана-Мария Сотирова, основател на фестивала.