art

Първо дело, свързано с нарушаване на авторските права в сферата на изобразителното изкуство

Художникът Валентин Георгиев
снимка: novinite 247

Художникът Валентин Георгиев осъди основно училище "Иван Вазов" в Русе за унищожен свой стенопис на една от стените в кабинета по музика в учебното заведение. Творецът е създал стенописа през 2012 година. След решение на ръководството на училището през миналото лято той е заличен с боя, а на съседната стена е поставен фототапет.

Рентген, AI и 3D печат помогнаха за възстановяването на изгубена картина на Ван Гог

Двамата борци - картина на Ван Гог
снимка: Лондонски университетски колеж

„Двамата борци“ е нарисувана през от Ван Гог през 1886 г., а после художникът я е покрил с друго изображение. 

Използвайки рентгенови лъчи, изкуствен интелект и 3D печат, двама изследователи от Университетския колеж в Лондон са възпроизвели „изгубено“ произведение на изкуството от известния холандски художник Винсент Ван Гог – 135 години след като го е нарисувал.

Белгийският художник Хейс Ванхее ще изрисува голяма стена в София

Хейс Ванхее
снимка: Сам Корнет

Белгийският художник Хейс Ванхее със своя отличителен графичен стил по метафоричен начин изобличава темите, които загърбваме в ежедневието си. Свободата, за която мечтаем и реалността, която неглижираме се преплитат в картините на стенописеца от белгийски произход Хейс Ванхее. Артистът пристига в София за изработката на стенопис в център по покана на Visionary и като част от Белгийските дни 2022.       

Изкуствен интелект възстанови изгубен шедьовър на Пикасо

AI and Picasso
снимка: Estate of Pablo Picasso/Oxia Palus

Преди да стане известен, Пабло Пикасо като всеки млад художник разполага с ограничени материали и рисува нови сцени върху стари платна, закривайки първоначалните образи. Сега едно такова платно, закрито от нова рисунка върху него за повече от век, получи нов живот благодарение на изкуствен интелект.

Рисунката на гола жена, наречена "Самотна клекнала" бе открита с помощта на рентген под маслена картина на Пикасо от 1903 г. И двете произведения са от "синия период" на художника, когато той рисува тъжни творби в синьо и зелено.