Ядливи холограми стават вкусно допълнение към безопасността на храните

храна

Технологията може дори удостовери годността на храната

Холограмите са добре позната технология – има ги и по банкнотите и банковите карти, има ги и в музея, където възпроизвеждат златни съкровища. А сега вече има и холограми, годни за ядене. Какво?!

На първо място, защо някой би искал ядлива холограма? От една страна, технологията може да направи храната по-красива. От друга страна, може да се използва за показване на информация – например за състав, срок на годност или просто като доказателство, че продуктът не е фалшив.

Учените вече успешно са формовали ядливи холограми в шоколад, макар че технологията се е оказала приложима само при определени видове шоколад и е трябвало да се създава нова форма за всеки дизайн на холограма.

Търсейки по-гъвкава алтернатива, изследователите от Университета „Халифа“ в Обединените арабски емирства започнаха експеримент, като смесиха царевичен сироп и ванилия с вода, след което оставиха разтвора да изсъхне на тънък филм. След това този филм беше покрит с тънък слой синтетично черно багрило.

Използвайки техника, наречена лазерно интерферентно моделиране, по-голямата част от този слой впоследствие бе „гравиран“, което го превърна в набор от тънки издигнати линии от нано-мащаб. Те образуват т. нар. дифракционна решетка.

Когато светлината преминава през тази решетка и се отразява от подлежащия филм от царевичен сироп и ванилия, решетката пречупва светлината по такъв начин, че се появява в цвят на дъга – видимите цветове се променят с ъгъла на гледане.

Освен това обхватът и интензивността на цветовете могат да бъдат променяни чрез промяна на разстоянието между линиите или чрез промяна на съдържанието на захар във филма.

Въпреки че черното багрило е не-токсично, сега учените искат да адаптират технологията, така че да работи с действителни хранителни бои. Изследването, което се ръководи от д-р Бадер Ал Катан и Хайдер Бът, е описано в статия на ACS Nano.

Източник:
technews.bg
Върни се към IP в новините