Приборите Солинген и стъклото от Мурано ще станат защитени продукти в ЕС заедно с още други 800

pic
снимка: image: Dan Hadar, Unsplash

Страните членки от Европейския съюз и Европейският парламент постигнаха споразумение за защита на традиционните занаяти и промишлени продукти, с произход от общността, вариращи от муранско стъкло до прибори за хранене "Солинген", чрез нов механизъм, насочен към насърчаване на местните общности и борба с фалшификатите, предаде Ройтерс.

Предложена от Европейската комисия през април миналата година, новата схема ще замени националните програми в 16 страни членки и се очаква да обхване до 800 различни продукта - бижута, текстил, дантела, естествени камъни, прибори за хранене, стъкло и порцелан.

Сделката също така ще защитава имената на домейни и онлайн продажбата на занаятчийски и индустриални продукти.

Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) ще помогне с процеса по определяне на новия регламент.

Европейският съюз вече използва схеми за географски указания, за да защити продукти, храни и вина от даден регион. Това се явява ключов елемент от селскостопанска и търговска политика на Съюза, която обаче понякога предизвиква критики от страна на търговските му партньори.

"Този нов механизъм не само ще помогне за повишаване на осведомеността относно традиционните продукти от по-слабо развити региони, но ще привлече туристи и ще създаде работни места", каза в изявление депутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Марион Валсман.

"Това също така ще гарантира лоялна конкуренция за производителите, като им помага да се борят с фалшивите продукти, като същевременно предоставя гаранции за потребителите, че купуват истински продукт със специфични качества", добави Валсман.

Източник:
offnews.bg
Върни се към IP в новините