„Арт старт“ представя млади художници на сцената на съвременното изкуство

галерия
снимка: © Iliyan Ruzhin Гьоте-институт България

Кои са младите художници, които ще следим тази година

За шеста поредна година галерия „Кредо бонум“ и Гьоте институт представят проекта „Арт старт“, с който представят млади художници на сцената на съвременното изкуство, които да следим през 2022 година, предаде БНР. Поканата към тези млади автори позволява да видим и непознати художници, събрани в една изложба, а на тях самите – да бъдат канени в различни секции и да бъдат забелязани. Авторите в този проект са до 35-годишни. Сред тях този път има абсолютно непознати за българската сцена, които най-често живеят и работят в чужбина. Други са съвсем млади, но познати за нас. Всеки път формата на изложбата се променя.

Този път кураторите са се обърнали към 6-7 души, които са колекционери и галеристи, за да изберат и препоръчат младите автори. Този подход показва по какъв начин един млад художник може да бъде разпознат от различни агенции на художествения живот – куратори, галеристи и колекционери.

Този път са представени съвсем млади и неизвестни художници като например Жанин Пехливанова, която няма и 20 години и учи в Пловдив с едни много странни и интригуващи тефтери с рисунки. Също така е представена примерно Йоана Туджарова от Русе, която живее в Германия, учила е във Велико Търново, после е заминала за Германия, където участва в множество изложби, работи и с институциите. Кураторът Весела Ножарова съвсем случайно попада в Инстаграм на нея и харесва работата ѝ.

Според Весела Ножарова всички представени художници са интригуващи и заслужават да бъдат следени през тази година. 

Изложбата може да бъде видяна до 1 април и на двете локации – Гьоте-институт България и Галерия Credo Bonum

Повече подробности в интервюто на Светлана Тарашоева с Весела Ножарова – можете да чуете звуковия файл на страницата на БНР.

Участници: Анна Комитска, Денислав Стойчев, Думисани Карамански, Жаклин Пехливанова, Ивана Джановска, Йоана Тужарова, Никола Грозданов, Петър Чиновски, Радина Стоименова, Светли Евгениев, Симона Павлова

Източник:
БНР
Върни се към IP в новините