робот

Фестивал по роботика за ученици в София

LEGO robot
снимка: sashakezlya, Pixabay
След 2 години препятствия, в събота ще се проведе фестивалът "Роботика за България" 2022 г. Организатори са SAP Labs Bulgaria и Фондация Работилница за граждански инициативи. Ученически отбори по Роботика от цялата страна ще представят своите екипи и проекти, които са разработвали през годината, както и ще демонстрират уменията на създадените от тях роботи. Всеки отбор ще бъде оценен от жури според дизайна на робота, екипната игра и представянето на проекта. Финалите на робо играта ще са в публичната част на събитието.

Днес е Световният ден на интелектуалната собственост

Сътворението
снимка: Pixabay

Събитието се провежда днес, 26-ти април 2022 г, в Централна патентна библиотека, на адрес: гр. София, бул. „Д-р Г. М. Димитров“ № 50.

Денят на отворените врати на интелектуалната собственост дава възможност на всички заинтересовани страни да се запознаят с различни иновативни експонати в областта на роботиката и автоматизацията и ще имат възможност да получат експертна консултация на място по различни въпроси, свързани с интелектуалната собственост.

38-сантиметров робот-хамелеон си променя цвета в реално време

Учени от Сеулския национален университет са конструирали мек робот, който може да променя цвета си в реално време, подобно на хамелеон, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Дължината на роботизирания хамелеон е 38 сантиметра, ширината - 15 сантиметра, а теглото - 0,9 килограма. Каркасът на робота е изработен от пластмаса.

"Кожата" му се състои от слоеве от течни кристали, които променят цвета си в зависимост от температурата.