Иновация, вдъхновена от рухването на мост

вятърна турбина

Vortex Bladeless S.L. разработва и предлага на пазара вятърни турбини без перки, които не се нуждаят от вала, зъбните колела, лагерите или механизмите, които обикновено се износват поради триене. Въведената от Vortex Bladeless S.L. иновация е вдъхновена от инцидент, случил се през далечната 1940г.

Тогава в американския щат Вашингтон е построен третия по дължина висящ мост в света. Едва четири месеца след откриването си, мостът започва да се тресе и в крайна сметка се разкъсва. Този шокиращ структурен колапс е един от най-често използваните академични примери, демонстриращи как работят аеродинамичните резонанси, предизвикани от вятъра.

През 2002 г. Дейвид Й. Яниес научава за това срутване, докато учи инженерство в университета във Валядолид. Скоро създава първия патент за машина, способна да оптимизира този тип аеродинамичен резонанс за генериране на електрическа енергия. Международният интерес към този проект е изключителен, особено от Азия, Америка и Европа. Екипът на Vortex Bladeless S.L. е получил безброй заявки за сътрудничество от различен вид от академичния и индустриалния сектор.

Първият патент ES2374233B1, който оттогава е разширен, за да обхване Европа и Америка (САЩ и Мексико), както и EP15771650, WO2017174161A1, WO2018149942A1 и др., защитава иновациите и самата компания чрез индустриална собственост (патенти и търговски марки на Vortex Bladeless), която винаги се е смятала за гръбнака на целия проект. Различните патентни семейства са вярно отражение на мисията на компанията. Във всяка процедура или конкурс, в който е участвал проектът, степента на закрила, предоставена на съответната иновация, винаги се е смятала за решаващ аспект.

За щастие, тъй като този тип вятърни турбини е първи по рода си било лесно да се спечели признанието за „новост“ и „изобретателска стъпка“, които се изискват във всички патентни ведомства по света.

Въпреки че понастоящем всяка използвана от Vortex Bladeless иновация е защитена, бъдещият подход винаги ще бъде този за закрила на индустриалната собственост, който може би вече ще бъде по-фокусиран върху производствените процеси и производни от внедряването в различни области.

Източник:
https://ipbulgaria.bg/
Върни се към IP в новините