Патентите не са пречка за увеличаване на производството на ваксини

vaccines

Европейската комисия има за цел да увеличи производството на ваксини срещу COVID-19 чрез “доброволно” споделяне на ноу-хау между фармацевтичните компании, казаха източници от ЕС, подчертавайки, че патентите не са пречка за това.

“Това, което е най-необходимо сега, освен разработването на ваксини, е ускоряването на производството им“, каза източник от Европейската комисия, който координира съвместното закупуване на ваксини на ниво ЕС.

“Най-добрият начин за постигане на това е чрез разпространение на технологията и ноу-хау на онези, които са разработили ваксините чрез лицензионни споразумения“, каза източникът пред EURACTIV.

Конфликтите с британско-шведската фармацевтична AstraZeneca заради забавени доставки на ваксини провалиха програмите за ваксинация, предизвиквайки обществен гняв в целия блок.

За да се ускори производството, някои законодатели от ЕС призовават за радикални мерки като спиране на патентите. Други обаче казват, че подобен ход представлява незачитане на интелектуална собственост и може да създаде опасен прецедент.

Миналата седмица група евродепутати социалисти изпратиха писмо до Европейската комисия, в което настояват изпълнителната власт на ЕС да проучи начини за временно спиране на патентите за ваксини срещу COVID-19, наричайки го “морален императив“.

Източникът от Европейската комисия подчерта, че системата за интелектуална собственост, с нейния контрол и баланс, не пречи на тези усилия. По-скоро това е част от решението, смята Комисията.

“Интелектуалната собственост е ключов фактор за осигуряване на рамка, която позволява тези договорености. Доброволните споразумения за сътрудничество, включително публично-частни партньорства, са най-добрата гаранция за бързо разширяване на производството на безопасни и ефективни ваксини“, добавят източниците.

В момента ЕС проучва начини за увеличаване на производството на ваксини срещу COVID-19, като се насочи към вътрешното сътрудничество на фармацевтичната индустрия в общността.

“Френската компания Sanofi предлага производствения си капацитет за Pfizer, Novartis прави същото, Bayer ще произвежда ваксината CureVac, след като бъде одобрена“, каза пред EURACTIV Натали Мол, генерален директор на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации.

Ваксини за бедните страни

Що се отнася обаче до бедните страни, които нямат достъп до ваксините, председателят на Европейската комисия Урсула фон дел Лайен е готова да обсъди няколко възможности за патент в рамките на Световната търговска организация.

“Правилата на СТО вече са достатъчно гъвкави, за да се справят с проблемите при лицензирането на технологии за ваксини и ноу-хау, включително чрез издаване на задължителни лицензи без съгласието на притежателя на патента, които могат да бъдат бързо проследени при извънредни ситуации като настоящата пандемия“, обясниха източниците.

Те добавиха също, че лицензи могат да бъдат предоставени и за износ в страни без или с недостатъчен производствен капацитет.

“Тази гъвкавост, която е допустима според правилата на СТО, е легитимен инструмент, който да се използва за страните в нужда, ако няма други решения.“, подчертаха източниците.

“ЕС е готов да допринесе активно за открит и всеобхватен диалог с всички членове на СТО, за да проучи как многостранната система за търговия, основана на правила, може да подкрепи най-добре универсалния и справедлив достъп до ваксини и лечения срещу COVID-19“, заключи източникът от Комисията.

Източник:
https://euractiv.bg/
Върни се към IP в новините