Хъб по интелектуална собственост ще бъде създаден към Софийския университет

pic
снимка: Министерство на образованието и науката

Хъб по интелектуална собственост и трансфер на технологии ще бъде създаден в Института по право, икономика и интелектуална собственост в Софийския университет "Св. Климент Охридски", в сътрудничество с Европейското патентно ведомство. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

Хъбът ще свърже науката с индустрията чрез закрила, управление и технологичен трансфер на интелектуалната собственост върху научноизследователските разработки, технологии и иновации. Това е заложено в проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката, Софийския университет, Патентното ведомство на България и Европейското патентно ведомство, който беше одобрен от Министерския съвет. С изпълнението на Меморандума ще продължи сътрудничеството между подписващите го институции в областта на образованието и обучението по теми, свързани с интелектуалната собственост и трансфера на технологии.

Целта на бъдещия хъб ще бъде подготовката на професионалисти в областта на интелектуалната собственост и трансфера на технологии. Той ще предоставя обучения и експертиза, подходяща патентна информация за научноизследователска и развойна дейности, и свързания с това трансфер на технологии за иновации, конкурентоспособност и икономически растеж.

Администрирането на хъба ще бъде поето от Института по право, икономика и интелектуална собственост, а Европейското патентно ведомство ще подпомага дейността му чрез предоставяне на експертиза в областта на интелектуалната собственост и обучения, информират от МОН.

Източник:
БТА
Върни се към IP в новините