САЩ постави България под наблюдение за онлайн пиратството

pic
снимка: image: Pixabay

Службата на главния търговски представител на САЩ (USTR) добави Беларус и България към списъка за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост, съобщи Ройтерс.

Минск е добавен в списъка заради нов закон, легализиращ неразрешено използване на защитени с авторски права произведения от страни, които налагат санкции на Беларус заради ролята ѝ в подкрепа на водената от Русия война в Украйна. Удължава се и обявеното миналата година спиране на прегледа на украинските практики в областта на защитата на интелектуалната собственост, поради нашествието на Русия в южната ѝ съседка, започнало през февруари 2022 г.

Същият доклад обаче добавя България, която е съюзничка на САЩ в НАТО, към списъка за наблюдение, тъй като София не е обърнала достатъчно внимание на недостатъци в разследването на случаи на онлайн пиратство. Миналата година USTR обяви, че ще направи преглед на страната ни именно по тази причина.

Сега докладът включва 29 държави в списъка за наблюдение или приоритетно наблюдение заради недостатъци и нарушения на правата върху интелектуалната собственост. В тазгодишния приоритетен списък са включени Китай, Чили, Аржентина, Индия, Индонезия, Русия и Венецуела. Страната ни е в този с по-ниска категория на опасност, като в него влизат и страни като Канада.

Източник:
БТА
Върни се към IP в новините