Българска фирма създаде първия в света изцяло екологичен, негорим и биоразградим топло и шумоизолационен материал

материал
снимка: снимка: industryinfo.bg

Българска фирма създаде първия в света 100 процента екологичен, негорим и биоразградим топло и шумоизолационен материал, съобщиха от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.

DECIBEL е българска инженернo-производствена компания, която е единственият производител на системи за звукоизолация и акустика в България. Компанията е основана през 2012 г., а през 2014 г. инвестира в собствена фабрика в Ботевград, където на 2000 кв. м и до днес произвежда своите продукти, с цел да задоволи търсенето на потребителите за качествени, достъпни и акустично тествани и сертифицирани системи. Продуктите на дружеството са създадени от акустици и са тествани по Европейски стандарти.

Успех след 3 години експерименти и изследвания

На 2 юни DECIBEL получи дългоочаквана новина, че заявката им за патент върху най-устойчивия изолационен материал, патентован някога, е приета. Новата им интелектуална собственост е в резултат на 3 годишни експерименти, изследвания, тестове и подготовка за входиране на патента.

Според информация от фирмата, потвърдена и в патентните книжа, става дума за революционен материал във формата на панел, изработен от 100 процента екологични суровини, които освен, че са изцяло разградими имат свойството да обогатяват почвата, когато бъдат изхвърлени в нея.  

Основните характеристики на материала са неговата добра топлоизолация, шумоизолация и шумопоглъщане, въздухо и паропропускливост, антифунгицидност, хигроскопичност и твърдост.

Топлоизолационните му характеристики са сравними с тези на стиропора, шумоизолационните му са сравними с тези на дебелите предстенни обшивки, паропропускливостта му е като на каменна вата, не е хигроскопичен за разлика от повечето изолационни материали и е нечуплив, което го прави лесен за монтаж без нуждата от конструкция.

От компанията заявиха, че монтажът му ще се осъществява чрез директно лепене на екстериорни и интериорни стени и тавани, както и като подподова изолация. Модификациите на материала ще включват готови цветове, както и възможност да се боядисва или финишира с мазилка. Засега компанията не разкрива суровините, които ще ползва, но подчерта, че повечето от тях се набавят в България и са 100 процента възобновяеми.

Предстои изграждането на нова фабрика

Производството на материала вече е факт във фабриката на DECIBEL в Ботевград, но от компанията споменаха, че предстои изграждане на нова фабрика, специално за новото им откритие. В момента компанията изпълнява тестова поръчка от 500 м2 за топло, шумо и пароизолация на частен паркинг във Виена.

Интерес към продукта и компанията има от няколко инвестиционни фонда в САЩ, Германия и България. От компанията смятат, че това е една необходима и липсваща крачка към по-зелено и устойчиво бъдеще в строителния сектор.  

Източник:
БТА
Върни се към IP в новините