Spotify прекъсва заради NFT базирана платформа с цифрови права

NFT
foto: Pixabay, nickyandell72

Музикантите са готови за промяна. В момета лейбълите и платформите за стрийминг на музика "улавят" между 75-95% от приходите, плащани за слушане на поточно предавана музика. През 2022 г. новите блокчейн технологии ще подпомогнат връщането на справедливия дял от приходите към индустрията.

Незаменимите токени - NFT - са уникални цифрови активи, собствеността върху които може да бъде установена и съхранявана в дигитален регистър чрез блокчейн технология. А 2021 г. беше годината на възход на NFT, набиращи сила от нищото. Инвеститорите наддават трескаво за неща като уникално генерирани изображения на герои от CryptoPunks и илюстрации на художника Beeple, една от които е продадена за рекордните $69 милиона през март.

Докато в първите си дни NFT изглеждат хаотични и опасни за купувачите на активи, перспективите сега са светли. Базираната на NFT платформа не само предлага нов начин за проверка на собствеността на правата, но и начин за разпространение без посредници; това е напълно децентрализирана система, която отменя необходимостта от централна платформа.

Случаят с използването на NFT може да се окаже особено убедителен при следващата стъпка за технологията за генератори на съдържание в музикалната индустрия, тъй като музикантите се чувстват ощетени от моделите за разпределяне на приходите при настоящите платформи, като Spotify и Apple Music. Тези модели не насочват плащанията на отделните абонати към текущата музика, която абонатът слуша. По-скоро всичките приходи от абонаментни такси се събират и след това разпределят въз основа на дела на всеки изпълнител от общите потоци. Освен това платформите намаляват значително, което заедно с намалението, плащано за лейбълите, е около 75%, или повече от общите приходи.

Чрез използване на NFT, по-конкретно чрез блокчейн на „интелигентен договор“, артистите могат да разпространяват музика директно към слушателите, без централизирани посредници, като същевременно могат да проследяват доходите си и дори да ги получават в реално време. От своя страна  слушателите са удовлетворени, че парите, които плащат, отиват направо при музикантите.

През 2022 г. Ще се наложи услуга, базирана на NFT, предлагаща музика от ззвезди от ранга на Кейти Пери, The Chainsmokers и Джейсън Деруло, всечки от които наскоро подкрепиха усилията за създаването на нова платформа за стрийминг, задвижвана от блокчейн.  Други известни изпълнители започват да изтеглят музиката си от досега „традиционните“ стрийминг платформи, които изведнъж се оказват окончателно разрушени. 

Пазарно въздействие: Инвеститорите прогнозират мрачното  бъдеще на Spotify и спад на акциите с 33 процента през 2022 г.

Fonte:
Мадс Еберхард, Aнализатор на криптовалути. SAXO Bank, Outrageous Predictions 2022