Изкуствен интелект вдъхва живот на Ван Гог

pic
foto: image: Unsplash

Посетителите на изложението "ВиваТех" в Париж могат да задават въпроси на изкуствен интелект, който се крие зад лицето на Ван Гог, съобщи АФП.

Изкуственият интелект е разработен от страсбургски стартъп. Той говори с нидерландски акцент, защото художникът е от Амстердам. 

Посетители от всички възрасти се стичат при чатбота. Със слушалки на ушите те просто натискат бутон, за да зададат въпрос. Пред тях се появява 3D лицето на художника, което отговаря. 

"Най-често задаваният въпрос е защо му е отрязано ухото," казва Кристоф Рено, ръководител на компанията "Джъмбо Мана", която е специализирана в областта на видеоигрите и изкуствения интелект.

"Отрязах си лявото ухо, когато страдах от силни душевни терзания и депресия", отговаря Ван Гог в слушалките и с помощта на субтитри под лицето си. "Останах без работата, когато бях на 23 години, на 26 години - трудно намерих призванието си и не успях да създам ателие в Арл", отговаря художникът, който се прострелва в гърдите и умира на 37 години.

Зад лицето на Ван Гог, създателите на изкуствения интелект се стремят да се доближат възможно най-близо до личността на художника. 

"Не искахме просто да направим чатбот (изкуствен интелект, способен да води разговор) или аватар, който да разговаря. Искахме да покажем личността на Ван Гог с надеждна информация за живота му", обяснява Фатма Шели.

За да попълни базата данни, компанията работи с историка Вутер ван дер Веен, експерт по живота на художника.

От октомври тази инсталация ще бъде представена в музея "Орсе" в Париж, а след това  една година в Овер-сюр-Оаз, където Ван Гог е завършил живота си.

Allikas:
БТА