Изобретател на първия седалков лифт е инженер от… железопътна компания

лифт

Седалков ски лифт може да изглежда като малко вероятен проект за железопътна компания, но през 30-те години на миналия век Union Pacific разработва първия ски курорт в САЩ. Вдъхновен от европейските ски курорти, ръководителят на железницата Аверел Хариман смята, че изграждането на ски зона в курортен стил в Съединените американски щати ще помогне за увеличаване на пътникопотока в железниците.

Днешните скиори и сноубордисти приемат за даденост колко лесно е да се изминат стотици или хиляди вертикални метра само за няколко минути благодарение на открити седалкови лифтове, затворени гондоли и трамваи, съвременните наследници на устройството, чиито изобретател е Джеймс Къран. Но без тази историческа технология от преди Втората световна война, карането на ски вероятно би било все още само спорт, с който се занимават предимно от планинари-приключенци.

„[Изобретението] популяризира карането на ски сред хора, които нямат физическа издръжливост да изкачват дълги разстояния на големи височини. Отвори го за случайни скиори, които не живеят в ски градовете. То отвори ските за туризма.“ – Сет Масия, президент на Международната асоциация по ски история.

Любопитен факт е, че Джеймс Къран никога не е карал ски, дори след като неговото изобретение придобива популярност и започва да се използва по цел свят. В свое интервю за списание Smithsonian той споделя, че първоначално изготвя планове и представя предложението на своя шеф в Union Pacific, който въобще не го приема сериозно. По-късно, обаче, Къран подпъхва чертежите си в купчината предложения, които се разглеждат от разработчиците на ски зоната. Неговата идея привлича вниманието им и те му дават зелена светлина да продължи напред със своето изобретение.

Преди седалковия лифт скиорите са разчитали на други средства за изкачване, както механични, така и задвижвани от човека. Дори в някои райони конни впрягове са превозвали скиори нагоре по каруцарски пътища.

Според Асоциацията за ски история, германският фермер и ханджия Робърт Винтерхалдер е изобретател на първата в света кабелна теглеща машина през 1906 г. Скиорите закачвали дръжки върху непрекъснат кабел, захранван от вода, над главите им, след което се плъгали нагоре по ските си. Въпреки че е било лесно за използване, изобретението на Winterhalder не успява да намери приложение другаде.

Според една от дъщерите на Джеймс Къран той никога не се е възползвал от изобретението си. Все пак, през 2001 г. той получава своето място в Залата на славата за ски и сноуборд в САЩ, 32 години след като Хариман също има тази чест.

Fonte:
https://ipbulgaria.bg/